RS 34/19: Finnkamp på Stockholms stadion 24–25.8

De största friidrottstalangerna i Finland och Sverige möts under den kommande helgen i en tävling som varje år väcker starka blåvita känslor bland de finska idrottsentusiasterna.

Finland och Sverige har sedan 1925 tävlat om segern i denna friidrottsduell mellan länderna och arrangemanget har därmed närmare hundra år av traditioner bakom sig.

Landskampen är en av årets höjdpunkter framförallt för de finska friidrottsfantasterna. I år avgörs Finnkampen på Stockholms traditionsrika och stämningsfulla Stadion. I fjol arrangerades tävlingen på Ratina stadion i Tammerfors.

Finland skickar till tävlingen sin friidrottselit men landets mest framgångsrika spjutkastare Tero Pitkämäki är inte med i laget och inte heller veteranen Antti Ruuskanen som även han har mångårig erfarenhet av internationella spjuttävlingar. Den unge supertalangen Oliver Helander ingår däremot i det finska laget.

Annimari Korte, Reetta Hurske och Nooralotta Neziri som tävlar i 100 meter häck är i toppform. Korte är inbjuden till Minsk till tävlingen mellan Europa och USA och alla tre ingår i det finska laget i friidrotts-VM i Doha i Qatar som inleds den 28 september.

Den svenska friidrottens klarast lysande stjärna diskuskastaren Daniel Ståhl som är stolt över sina kunskaper i finska har som mål att sätta ett nytt världsrekord och att uppnå ett strålande resultat på Stockholms Stadion. Utöver män och kvinnor deltar även flickor och pojkar i landskampen. På så sätt får de möjlighet att skaffa sig viktiga erfarenheter inför kommande tävlingar. De unga talangerna är på frammarsch och publiken kommer att få uppleva en stor idrottsfest under