RS 33/17: Suomalaiset ovat urheilukansaa

Lontoon yleisurheilun MM-kisojen huimat kymmenen urheilupäivää ovat ohi.
Suomen menestys kisoissa jäi vaisuksi, parhaasta suorituksesta vastasi keihäänheittäjä Tero Pitkämäki. 12 vuotta sitten MM-tasolla debytoinut 34-vuotias Pitkämäki on Suomen menestynein yleisurheilija.

Keihäänheitto on rämäpäiden laji, kuten suomalaisten keihäshirmujen historia kertoo. Kyseessä on ainutlaatuisen raju laji, johon kuuluu kova vauhdinotto ja äkkipysähdys, jossa tukijalan on oltava suorana, jotta saadaan aikaan mahdollisimman pitkä heitto, mikä taas luo kroppaan valtavan jännityksen.

Tero Pitkämäki on pysynyt 12 vuoden ajan kovan lajin maailmanhuipulla.
Hän on arvokilpailuissa aina parhaimmillaan, kestäen kaikki paineet ja tehden raudankovaa tulosta.

Ruotsin parhaasta tuloksesta Lontoon MM-areenalla vastasi ruotsinsuomalainen kiekkomörssäri Daniel Ståhl.
MM-hopeaa kiekonheitossa tuloksella 69,19 suomalaisten voimasanojen ryydittämänä voittanut Daniel hävisi kultamitalin vaivaisella kahdella senttimetrillä ja siirtyi samalla Ruotsin urheilulegendojen sarjaan.

Sujuvasti suomen kieltä puhuva ja suomalaisuudellaan ylpeilevä ruosukiekkojätti ei pidä lajinsa maailmanennätyksen 74,08 lyömistä jo lähitulevaisuudessa ollenkaan mahdottomana ajatuksena.

Suomen ja Ruotsin yleisurheilukyvyt ottavat mittaa toisistaan maaottelussa Tukholman Stadionilla 2.–3. syyskuuta. Suomesta on tulossa uusia nuoria naisia ja miehiä ja kahden pohjoisen naapurimaan välinen eliittitason yleisurheilumaaottelu herättää aina ruosukansan urheilutunteet.

Pari vuotta sitten toteutetussa tutkimuksessa suomalaisten mielestä Suomi-Ruotsi –maaottelu on kaikkein mielenkiintoisin urheilutapahtuma.

Maaotteluiden suuruuden aikaa elettiin 1950-luvun alusta aina 1970-luvun alkuun saakka. Katsomot olivat siihen aikaan viimeistä paikkaa myöten loppuunmyytyjä ja niin yleisö kuin urheijatkin olivat suurella tunteella mukana areena tapahtumissa.
Maaotteluluiden yleisömäärässä on vasta viime vuosina päästy parhaiden vuosikymmenien tasolle.

Tämä todistaa 92 vuotta vanhan kisan elinvoimaisuutta. Syyskuun alussa saadaan jälleen kokea suuria suomalaisia urheiluhetkiä, kunhan Daniel, Tero ja kumppanit pääsevät vauhtiin Tukholman Stadionilla.