RS 33/17: Finländarna är ett idrottsfolk

De tio spännande idrottsdagarna under Friidrotts-VM i London är över. Finlands framgångar i VM var svaga. Det bästa resultatet svarade spjutkastaren Tero Pitkämäki för. 34-årige Pitkämäki som för 12 år sedan gjorde sin debut på VM-nivå är Finlands mest framgångsrika friidrottare.

Spjutkastning är en gren för våghalsar, vilket även framgår av de finska spjutjättarnas historia. Grenen är extremt explosiv med en kraftfull upptakt och ett tvärstopp där stödjebenet ska hållas rakt för att åstadkomma längsta möjliga kast. Detta i sin tur skapar en enorm spänning i kroppen.

Tero Pitkämäki har i 12 års tid hållit sig i världstoppen i denna tuffa gren.
Han är alltid som bäst i elittävlingar där han pallar för pressen och åstadkommer toppresultat.

Sveriges bästa resultat på VM-arenan i London stod den sverigefinske diskuskastaren Daniel Ståhl för.
Svärande eder på finska kastade han VM-silver i diskus med resultatet 69,19. Han missade guldmedaljen med ynka två centimeter och tog sig samtidigt in i de svenska sportlegendarernas skara.

Daniel talar flytande finska och är stolt över sin finskhet. Han bedömer att det inte är omöjligt att han inom en snar framtid kan komma att slå grenens världsrekord på 74,08 meter.

De svenska och finska idrottstalangerna möts i en friidrottslandskamp på Stockholms Stadion 2-3 september. Flera nya finska idrottare av båda könen kommer då att delta. En friidrottslandskamp på elitnivå mellan våra nordiska grannländer väcker alltid starka känslor bland de sverigefinska idrottsfantasterna.

En undersökning som genomfördes för ett par år sedan visade att finländarna anser att friidrottslandskampen mellan Sverige och Finland är det idrottsevenemang som de uppfattar som mest intressant.

Landskamperna hade sin storhetstid från 1950-talets början fram till 1970-talet. Läktarna var då utsålda till sista plats och såväl publiken som de tävlande levde sig in i händelserna på arenan med starka känslor.
Först under de senaste åren har publiksiffrorna vid landskamperna åter kommit upp till samma nivå som under de bästa decennierna.

Detta bevisar att landskamperna som inleddes för 92år sedan fortfarande är livskraftiga. I början av september får vi ännu en gång uppleva stora finska idrottsögonblick när Daniel, Tero med flera intar Stockholms stadion.