RS 33/16: Sverigefinska evenemang under augusti månad

Den välkända och erkända sommarfestivalen i Axevalla äger i år rum 19–21 augusti. Evenemanget fyller 30 år i år.

Platsen för festivalen är den kulturellt och historiskt värdefulla folkhögskolan i Axevalla som ägs av sverigefinska organisationer.
Den natursköna miljön ger goda förutsättningar för ett stort och uppskattat evenemang.

Den ursprungliga idén till Axevalla sommarfestival var att erbjuda den sverigefinska publiken en serie högklassiga kulturevenemang i stil med Orivesi sommarfestival. I likhet med tidigare år ingår dans, musik, teater och utställningar i programmet.

Sigtuna litteraturfestival hålls i år 26–28 augusti.
Festivalprogrammet är omfattande och i år har man med även en finsk författare, Kjell Westö.
Westös Hägring 38 (2013) har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris. Några av hans andra mest kända verk är Drakarna över Helsingfors (1996), Där vi en gång gått (2006) och Gå inte ensam ut i natten (2009).

Östersjöfestivalen är ett av de viktigaste evenemangen för klassisk musik i Norra Europa. Den välkända finska dirigenten Esa-Pekka Salonen grundade Östersjöfestivalen år 2003.
Östersjöfestivalen äger rum 28.8–4.9 i Berwaldhallen i Stockholm. I programmet finns både klassiska orkesterverk och nyare svensk kammaropera.
Bland de medverkande kan nämnas baltiska filharmonin från Polen, symfoniorkestern från Riga och Finlands Nationalopera under ledning av Esa-Pekka Salonen.

Stockholms Kulturfestival pågår som bäst. I år finns även artister från Finland med, bland annat Jaakko Laitinen & Väärä raha.
Gruppen som kommer från Lappland framför musik med influenser från romska rytmer från Balkan, ryska romanser och finsk tango.
Gruppen uppträder på Skeppsbron i Stockholm på lördag kväll den 20 augusti.