RS 33/21: Finlands unga idrottstalanger marscherar in på Stockholms stadion

Den finska och svenska friidrottseliten möts åter på Stockholms Stadion den 4–5 september. Länderna har tävlat om segern i landskampsduellen sedan 1925. 100-årsjubileum för landskampen firas på Stockholms stadion hösten 2025.

Fjolårets landskamp på Ratina stadion i Tammerfors arrangerades under undantagsförhållanden på grund av coronapandemin. De finska och svenska idrottarna hölls isolerade från varandra och bara en begränsad mängd åskådare släpptes in på läktarna. Nu är man på väg att återgå till mer normala förhållanden.

Finland skickar många unga friidrottstalanger till landskampen. De har hunnit skaffa sig erfarenheter under OS i Tokyo och tävlingarna kommer att hålla hög kvalitet.

De finska friidrottare som placerade sig på poängplats vid OS i Tokyo var stavhopparen Wilma Murto som var femma i damernas stavfinal och hinderlöparen Topi Raitanen som blev åtta på 3000 meter hinder samt spjutkastaren Lassi Etelätalo som placerade sig på åttonde plats i herrarnas spjut.

De unga lovande talangerna höjdhopparen Eila Junnila, släggkastaren Silja Kosonen och längdhopparen Senni Salminen uppnådde också fina resultat i Tokyo.

Även sverigefinske Daniel Ståhl som vann OS-guld i Tokyo deltar i landskampen.

Denne diskusbjässe som är stolt över sina kunskaper i finska siktar även denna gång på ett mastodontkast på Stockholms Stadion.

Utöver män och kvinnor möts även flickor och pojkar i landskampen. De får därmed möjlighet att skaffa sig viktiga erfarenheter inför kommande tävlingar, till exempel OS i Paris 2024.

Publiken kommer även denna gång att få uppleva strålande idrottsprestationer och en stor idrottsfest på Stockholms Stadion.