RS 33/19: Aktuellt om sverigefinsk kultur

Det finska mästerskapet i historieberättande hamnade i Sverige den 13 juli när stockholmaren Eino Kaitala vann berättartävlingen i Kärsämäki med sin berättelse Inbiten ungkarl.

Sverigefinnarna har fina traditioner i historieberättande och bland annat Aulis Kytömäki som är författare och förläggare från Eskilstuna har haft stora framgångar i tävlingen.

Det händer mycket även inom litteraturen. Den begynnande höstsäsongen inleddes med en superskräll när boken Många grenar som skildrar sverigefinnarnas identitet och kultur släpptes i slutet av juli i samband med Arbetarnas Musikevenemang i Valkeakoski.

I boken berättar ett tjugotal sverigefinska kulturprofiler om sin egen identitet. Den nyutkomna boken innehåller rörande skildringar om sverigefinskhetens betydelse och den är ett enastående verk i sin genre.

Susanna Alakoski skriver som bäst på en romanserie om kvinnorna inom textilindustrin. Bokserien börjar i Finland under 1900-talets början och slutar i Sverige där mödrar och döttrar i fyra generationer berättar sin egen historia.

Bomullsängeln som är den första boken i en serie på fyra släpps den 23 augusti. Enligt förlaget Natur & Kultur är det fråga om en ambitiös bokserie som kommer att ses som ett av de mest betydande verken inom den svenska romankonsten.

Den sverigefinska bok- och kulturmässan ger en bred inblick i den sverigefinska litteraturen. Mässan arrangeras den 16 november i Finlandsinstitutet i Stockholm.

Där kommer Susanna Alakoski och många andra sverigefinska författare att presentera sina verk.

I mässans omfattande programutbud ingår även utdelning av priserna i en skrivtävling för barn och ungdomar.