RS 33/19: Ajankohtaista ruosukulttuurissa

Tarinaniskennän Suomen mestaruus on ruotsinsuomalaisten hallussa.
Tukholmalainen Eino Kaitala voitti 13. heinäkuuta tarinaniskennän SM-kullan Kärsämäellä tarinallaan Piintynyt poikamies.
Ruotsinsuomalaisilla on tarinaniskennässä perinteitä, aikaisemmin kisassa on menestynyt hyvin muun muassa eskilstunalainen kirjailija-kustantaja Aulis Kytömäki.

Kirjallisuudessa tapahtuu myös. Alkavan syyskauden käynnisti kirjallinen jymypaukku kun ruotsinsuomalaista identiteettiä ja kulttuuria esittelevä kirja Monta oksaa julistettiin Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtumassa heinäkuun lopussa.
Kirjassa parikymmentä ruotsinsuomalaista kulttuurivaikuttajaa kertoo identiteetistään. Uutuskirja tarjoaa koskettavia kuvauksia ruotsinsuomalaisuuden merkityksestä ja on merkkiteos alallaan.

Susanna Alakoski kirjoittaa parhaillaan romaanisarjaa tekstiiliteollisuuden naisista. Sarja alkaa 1900-luvun Suomesta ja päättyy nykypäivän Ruotsiin, äidit ja tyttäret neljässä polvessa kertovat tarinansa.
Neliosaisen kirjasarjan ensimmäinen osa Bomullsängeln ilmestyy 23. elokuuta. Kustantaja Natur & Kulturin mukaan kyseessä on kunnianhimoinen kirjasarja, jota tullaan pitämään aikakauden yhtenä Ruotsin romaanitaiteen tärkeimmistä teoksista.

Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut ovat paikallisen kirjallisuuden suurkatsaus. Ne järjestetään marraskuun 16. päivänä Tukholman Suomen instituutissa.
Siellä Susanna Alakoski ja monet muut ruotsinsuomalaiset kirjailijat esittelevät teoksiaan.
Lisäksi palkitaan lasten ja nuorten kirjoituskilpailun voittajat ja tarjolla on runsaasti myös muuta ohjelmaa.

Lisätietoja ruotsinsuomalaisista uutuuskirjoista Ruotsin Suomalainen-lehden juttusivuilla.