RS 32/18: Till minne av Seppo Vanhala

Sångaren Seppo Vanhala från Västerås som gick bort i mars (1.12.1937 – 9.3.2018) var en stor sverigefinsk kulturpersonlighet och en älskad underhållare på olika danstillställningar.
Seppo hann underhålla den sverigefinska danspubliken i över 60 år. Det här arbetet var för Seppo en omtyckt och viktig livsuppgift.

”Imppa”, dvs. Seppo Ilmari Vanhala, hade sitt första uppträdande i Sverige 1955 vid en danskväll på finska föreningen i Fagersta.
Han arbetade på den tiden med skogsbruk i Larsbo. Alla kände till hans begåvning som sångare.
Mästersångaren Seppo firade sitt 60-årsjubileum 18.11.2017 med en jubileumskonsert ”Finland 100 år – Seppo Vanhala 80 år” på Mälarhemmet i Västerås.

Seppo Vanhala underhöll den sverigefinska danspubliken i över 60 år. Bild: RS arkiv / Laura Santala

På 60- och 70-talen var Seppo Vanhala storfavorit på de sverigefinska dansbanorna. Varje år hade han över 200 spelningar på dansbanorna i mellersta Sverige och Göteborgsområdet.
Seppos gav ut sin första skiva Niin kaunis on syksy 1979.

Seppo fortsatte att åka runt och uppträda ända fram till sin död.

Seppo Vanhala var en person som sedan årtionden var välkänd och älskad av sverigefinländarna och den sverigefinska danspubliken. Han var en flitig aktör inom den sverigefinska kulturen och en del av sverigefinländarnas historia i Sverige.

Det senaste verket om sverigefinländarnas historia, ”Finnarnas historia i Sverige” kom ut 1996. Detta historiska verk i tre delar som är skrivet av Jarmo Lainio och Kari Tarkiainen handlar om sverigefinländarnas historia från medeltiden fram till våra dagar.

Under de senaste 20 åren har sverigefinländarnas liv inte skrivits in i historieböckerna.
Det är i första hand de sverigefinska medierna som har stått för sådan dokumentation.

En uppdatering av historieskrivningen är på sin plats så att även Seppo Vanhalas och andra sverigefinska kulturarbetarnas arbete ska komma med även i de officiella historieböckerna.