RS 32/18: Seppo Vanhalan muistolle

Maaliskuussa pois nukkunut västeråsilainen laulaja Seppo Vanhala (1.12.1937–9.3.2018) oli ruotsinsuomalaisen kulttuurin suurmies ja tanssi-iltojen rakastettu viihdyttäjä.
Seppo ennätti viihdyttämään ruotsinsuomalaista tanssiyleisöä yli 60 vuoden ajan. Tämä työ oli Sepolle mieluisa ja tärkeä elämäntehtävä.

Ensimmäisen keikkansa Ruotsissa ”Imppa ” eli Seppo Ilmari Vanhala teki vuonna 1955 Fagerstan Suomi-seuran tansseissa.
Seppo oli silloin Larsbossa metsätöissä ja kaikki tunsivat hänen lahjansa laulajana.
60-vuotistaiteilijajuhlaansa (18.11.2017) mestari vietti antamalla yleisölle juhlakonsertin ”Suomi 100 vuotta – Seppo Vanhala 80 vuotta” Västeråsin Mälarkodissa.

Seppo Vanhala viihdytti ruotsinsuomalaista tanssiyleisöä yli 60 vuoden ajan. kuva: rs arkisto / laura santala

Seppo Vanhala oli 60- ja 70-luvulla ruotsinsuomalaisten tanssipaikkojen suosikkitähti, keikkaa riitti keski-Ruotsin ja Göteborgin alueella yli 200 keikan vuosivauhdilla.
Sepon ensimmäinen levy Niin kaunis on syksy ilmestyi vuonna 1979.
Laulamista ja keikkailua hän jatkoi loppuun saakka.

Seppo Vanhala oli ruotsinsuomalaisen kenttä- ja tanssiväen hyvin tuntema ja rakastama hahmo vuosikymmenien ajalta. Hän oli myös ruotsinsuomalaisen kulttuurin toimija ja ylläpitäjä, osa suomalaisten historiaa Ruotsissa.

Viimeisin ruotsinsuomalaisten historiaa koskeva teos ”Finnarnas historia i Sverige” julkaistiin vuonna 1996.
Jarmo Lainion ja Kari Tarkiaisen toimittama kolmiosainen historiateos käy läpi ruotsinsuomalaisten historian keskiajalta nykypäivään saakka.

Viimeisen 20 vuoden ajalta ruotsinsuomalaisten elämää ei ole kirjattu historiakirjoihin.
Dokumentoinnista ovat vastanneet lähinnä ruotsinsuomalaiset mediat.

Historian kirjoituksen päivitys olisi paikallaan tältä osin, jotta Seppo Vanhalan ja muiden ruotsinsuomalaisen kulttuurin vaikuttajien työ saataisiin kirjatuksi myös virallisiin historian kirjoihin.