RS 32/17: Suomen presidenttipeli kuumenee

Suomen presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään 28. tammikuuta 2018. Ruotsinsuomalaiset voivat äänestää presidenttiehdokastaan jo 17. tammikuuta lähtien, kun vaalin ennakkoäänestyspaikat Ruotsissa avautuvat.

Tähän mennessä virallisia puoluehdokkaita on asetettu ehdolle neljä.
Suomen Keskusta asetti veteraanipoliitikko Matti Vanhasen ehdokkaakseen jo kesäkuussa 2016.
Vihreät asettivat kansanedustaja Pekka Haaviston ehdokkaakseen helmikuun puolessa välissä.
Vasemmistoliiton puolevaltuusto valitsi suomussalmelaisen kansanedustaja Merja Kyllösen ehdokkakseen maaliskuussa.
Ruotsalainen kansanpuolue asetti europarlamentaarikko Nils Torvaldsin ehdokkaakseen kesäkuussa.

Sosialidemokraateissa ehdokasäänestys on parhaillaan menossa.
Paikasta kisailee kolme kovan luokan järjestönaista: Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.
Lopullisen päätöksen puolueen ehdokkaasta tekee SDP:n puoluevaltuusto syyskuun alussa.

Perussuomalaisten puoluehallitus esitti elokuun alussa Laura Huhtasaarta puolueen presidenttiehdokkaaksi. 38-vuotias Huhtasaari on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Perussuomalaisten varapuheenjohtaja.

Istuva presidentti Sauli Niinistö on ylivoimainen kansansuosikki myös seuraavalle kuusivuotiskaudelle. Niinistö ilmoitti toukokuun lopussa pyrkivänsä presidenttiehdokkaaksi valitsijayhdistyksen kautta.
Sauli Niinistö 2018 -kampanjayhdistys kerää parhaillaan kannattajakortteja. Ehdokkuuteen tarvitaan 20 000 allekirjoitettua kannattajakorttia. Niinistön kannattajakorttikeräys jatkuu elokuun lopulle.

Kolme kertaa presidentiksi pyrkinyt konkaripoliitikko Paavo Väyrynen ilmoitti heinäkuun puolessa välissä, että hänkin haluaa presidenttiehdokkaaksi valitsijayhdistyksen kautta.
Väyrysen kannattajat ryhtyvät keräämään kannattajakortteja yhdistystä varten. Väyrysen valitsijayhdistys muodostetaan itsenäisyyspäivänä, jos yhdistys saa riittävästi kannattajakortteja.

Istuva presidentti lähtee kilpailuun ennakkosuosikkina. Ketään ei ole koskaan aikaisemmin valittu suoraan ensimmäisellä vaalikierroksella presidentiksi nykymuotoisen vaalin aikana. Yli 50% äänisaaliin kerääminen ensimmäisellä kierroksella on hyvin vaikeaa.
Luvassa on poliittista räiskettä, kun populistiehdokkaat Laura Huhtasaari ja Paavo Väyrynen pääsevät vauhtiin.

Jännitystä lisää kilpa Niinistön vastaehdokkaan paikasta toisella kierroksella.
Vihreiden Pekka Haavisto kykeni nousemaan Niinistön kilpapariksi vuoden 2012 vaaleissa. Näissä vaaleissa tilanne on täysin auki ja kuka tahansa asetetuista ehdokkaista voi kasvaa vakavasti otettavaksi haastajaksi Niinistölle.