RS 32/16: Finlands jubileumsår närmar sig

Det finska folkets fascinerande och spännande historia började för omkring 10 000 år sedan när våra allra första förfäder steg i land på de kala finska havsstränderna som blottades allt eftersom glaciären drog sig tillbaka.

Den karga nordiska naturen och kampen för det dagliga brödet mellan det östliga och västliga inflytandet formade under årtusendens gång den sega, envisa, tillbakadragna och naturnära finska nationalkaraktären.

Nästa år fyller självständiga Finland 100 år. Finlands väg till att bli en egen nation och självständig republik har gått via många omvägar och svårigheter, och den självständiga finska statens historia är full av dramatiska händelser.

Den finska staten föddes i december 1917 under mycket osäkra och stormiga förhållanden.

I oktober 1917 gjorde bolsjevikerna revolution i Ryssland, och mitt i detta kaos tog finländarna sitt öde djärvt i egna händer och förklarade sig självständiga.

Därefter följde ett inbördeskrig mellan de röda och vita, ett både sorgligt och dramatiskt kapitel i Finlands historia.

Landet hade knappt återhämtat sig från inbördeskriget förrän självständigheten åter hängde på en skör tråd under andra världskriget. Närmare 100 000 finländare stupade vid fronterna och 200 000 blev sårade, hälften av dem allvarligt.

Massinvandringen till Sverige på 1960-och 1970-talet var en turbulent tid i Finlands historia. Det uppstod dramatik även när Sovjetunionen kollapsade i början av 1990-talet.

Därefter följde en snabb orientering mot väst när både Finland och Sverige anslöt sig till Europeiska unionen i mitten av 1990-talet.

Även i dag lever man i en mycket spänningsfylld tid. Finlands jubileumsår 2017 är på väg bli ett europeiskt ödesår.

Europa skakades om ordentligt redan i juni när Storbritannien beslöt sig för att lämna EU.

Den europeiska flyktingkrisen hotar att bli fullkomligt ohållbar de närmaste veckorna eftersom förhandlingarna mellan EU och Turkiet är på väg att kollapsa.

Krimkrisen och det faktum att Ryssland blivit alltmer berett att använda militära medel ökar osäkerheten.

Det amerikanska presidentvalet i november kan leda till genomgripande förändringar i de världspolitiska konstellationerna.

Finlands 100-årsdag kommer att firas med hundratals evenemang i både Finland och andra delar av världen.

Även de sverigefinska organisationerna och samfunden i olika delar av landet kommer under 2017 att arrangera ett brett utbud av evenemang för att fira Finland 100 år.

Torsdagen den 1 december 2016 ger tidningen Ruotsin Suomalainen ut ett särskilt temanummer om Finlands jubileumsår 2017 med presentation av alla evenemang för Finland 100 år i Sverige och i övriga världen.

Vår redaktion tar gärna emot reportagetips och information inför denna specialutgåva av Finland 100 år fram till utgången av oktober månad.