RS 32/21: Syyskesä on ruosufestivaalien aikaa

Axevallan kesä, suurin ja perinteisin ruotsinsuomalaisista kesätapahtumista, järjestetään jälleen vuoden tauon jälkeen 13.–15. elokuuta.

Tapahtumapaikka on ruotsinsuomalaisten järjestöjen omistama kulttuuri- historiallisesti arvokas Axevallan kansankorkeakoulu Länsigöötanmaalla. Edustavat, luonnonkauniit puitteet antavat hyvät edellytykset korkeatasoisen tapahtuman järjestämiseen.

Axevallan kesän alkuperäinen idea oli järjestää ruotsinsuomalaiselle yleisölle tarkoitettu sarja korkeatasoisia kulttuuritapahtumia, Suomessa järjestettävän Oriveden Suvi -tapahtuman malliin. Ohjelmistossa on tänäkin vuonna tanssia, musiikkia, teatteria, näyttelyitä ja ohjelmaa lapsille.

Norrtäljessä järjestetään Suomi-päivät 18.–19. syyskuuta. Tapahtuma- paikka on Färsnan 4H-maatila Norrtäljen kaupungin reunalla. Luvassa on ohjelmaa kaikenikäisille ja musiikkivierailuja sekä Suomesta että Ruotsista.

Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut järjestetään jälleen marraskuun
13. päivä Tukholman Suomen instituutissa. Messuilla esitellään ruotsinsuomalaiset uutuuskirjat sekä joukko tuoreita antologioita, joiden kautta välittyy reilusti
yli sadan ruotsinsuomalaisen tarina. Messut tarjoavat ohjelmaa myös lapsille
ja nuorille. Tarinakahvila on messuilla valloillaan, vuoden ruotsinsuomalainen taiteilija palkitaan ja tiedeseminaarissa tutkiskellaan tänä vuonna tornionjokilaaksolaista kirjallisuutta.

Perinteinen Ruotsi-Suomi -yleisurheilumaaottelu on kilpaillaan tänä vuonna Tukholman Stadionilla 4.–5. syyskuuta.

Esa-Pekka Salosen vuonna 2003 perustama klassisen musiikin Itämerifestivaali Tukholman Berwald-hallissa on vuorossa 9.–18. syyskuuta.