RS 32/21: Sensommaren bjuder på många sverigefinska arrangemang

Axevalla sommar som är det största och mest traditionella sverigefinska sommararrangemanget äger enligt planerna åter rum den 13–15 augusti.

Platsen för arrangemanget är Axevalla folkhögskola som är en kulturhistoriskt värdefull byggnad i Västra Götaland som ägs av sverigefinska organisationer. Den vackra, natursköna omgivningen bjuder på goda förutsättningar för ett evenemang med hög kvalitet.

Ursprungstanken med Axevalla sommar var ett kulturarrangemang av hög klass som påminner om Orivesi sommar i Finland. I programmet ingår även i år dans, musik, teater, utställningar och program för barn.

I Norrtälje arrangeras Finlandsdagarna den 18–19 september. Platsen för arrangemanget är Färsna 4H-gård i utkanten av Norrtälje stad. I programmet ingår något för alla åldrar och även musikframträdanden från både Finland och Sverige.

Den sverigefinska bok- och kulturmässan arrangeras åter den 13 november på Finlandsinstitutet i Stockholm. På mässan presenteras nyutkomna sverigefinska böcker och nya antologier som förmedlar drygt etthundra sverigefinländares berättelser. I mässan ingår även program för barn och unga. Berättarcaféet är öppet, årets sverigefinska konstnär koras och litteraturen från Tornedalen utgör temat för årets vetenskapsseminarium.

Den traditionella Finnkampen hålls i år på Stockholms Stadium den 4–5 september.

Östersjöfestivalen som är en konsertserie inom klassisk musik i Berwaldhallen i Stockholm som Esa-Pekka Salonen startade 2003 står på tur den 9–18 september.