RS 32/20: Suomi sai koronan kuriin – rajoituksia puretaan

Suomessa ollaan purkamassa koronarajoituksia. Viime viikonlopusta lähtien yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat sisätiloissakin erityisjärjestelyin sallittuja. Myös etätyösuositus päättyi Suomessa elokuun alkaessa ja koulut alkavat Suomessa elokuun puolessa välissä.

Jäljellä ovat enää ulkomaanmatkailua koskevat suositukset.
Kesäkuun puolessa välissä Suomi poisti karanteenirajoitukset Norjan, Tanskan, Viron, Islannin, Latvian ja Liettuan matkoista.
Heinäkuun puolessa välissä sisärajavalvonnasta luovuttiin myös Saksan, Italian, Kreikan, Unkarin ja Liechtensteinin osalta.
Ruotsin matkustusrajoituksia ei ole vielä purettu, koska tautitilanne on Suomen viranomaisten mukaan yhä huono.

Suomessa varmistettujen koronatapausten määrä on huomattavasti alhaisempi kuin muissa Euroopan maissa, ja vaikuttaa siltä että koronavirusepidemia olisi saatu maassa kuriin.

Suomen terveysviranomaiset varoittelevat kuitenkin, että uusien tartuntojen määrä voi kääntyä nousuun hyvin nopeasti, ja THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoikin tänään torstaina suosituksen kasvomaskin käytöstä julkisissa tiloissa ja liikenteessä.

Lentomatkustajat pääsevät tarvittaessa koronavirustestiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla 3.8. lähtien. Lentoaseman neuvontapisteellä arvioidaan, onko matkustajan syytä mennä koronavirustestiin. Kaikkia matkustajia ei testata, vaan testaukseen valikoituvat ne, jotka epäilevät saaneensta koronavirustartunnan tai joilla on koronaoireita. Koronan varalta testatut matkustajat, sekä ne, jotka tulevat maista, joista tuleville suositellaan 14 vuorokauden karanteenia, eivät saa poistua lentokentältä julkisilla kulkuneuvoilla.

 

***

Ruotsissa koronarajoitukset yhä voimassa

Ruotsissa yli 70-vuotiaiden koronarajoitukset ovat yhä voimassa toistaiseksi ja kahden metrin etäisyyssääntö kaupoissa ja julkisilla paikoilla on voimassa. Vanhainkotien vierailukielto jatkuu 31. elokuuta saakka.

Ruotsin koulut avaavat ovensa normaalisti syyslukukaudella. Yleisötapahtumissa 50 henkilön kokoontumissääntö on yhä voimassa. Niinpä esimerkiksi kilpaurheilu jatkuu normaalisti, mutta urheilutapahtumat järjestetään ilman yleisöä.

Matkailurajoitusten osalta ruotsalaiset ovat saaaneet 30. kesäkuuta lähtien matkustaa vapaasti Belgiaan, Ranskaan, Kreikkaan, Islantiin, Italiaan, Kroatiaan, Luxemburgiin, Portugaliin, Sveitsiin, Espanjaan, Saksaan ja Unkariin sekä 30. heinäkuuta lähtien myös Tanskaan, Norjaan, Sveitsiin ja Tsekkiin.

Muiden Euroopan maiden osalta on yhä voimassa maaliskuussa annettu suositus ulkomaanmatkailun välttämisestä 12. Elokuuta saakka ja EU-alueen ulkopuolisiin maihin 31. elokuuta saakka.

Kotimaanmatkailu on Ruotsissa vapautettu oireettomien osalta, kunhan koronavirustartunnan estämiseksi annettuja ohjeita noudatetaan. Koronarajoitusten vuoksi lapsiperheiden suosimat huvipuistot, kuten Gröna Lund, Liseberg ja Skara sommarland ovat tänä kesänä suljettu, mutta eläinpuistot, kuten Kolmården, ovat avoinna.