RS 32/19: Boken Många grenar och annat aktuellt

Förra helgen släpptes en ny bok, Monta Oksaa – Många grenar, som handlar om sverigefinnarnas identitet och kultur. I den tvåspråkiga boken berättar 21 sverigefinska kulturpersonligheter om sin egen historia.

Musiker, författare, skådespelare och redaktörer återger sina funderingar om sverigefinskheten.

Berättelserna börjar på 1960-talet och fortsätter till våra dagar.

Erfarenheter över generationsgränsen och en ny syn på sverigefinskheten hos den andra generationens sverigefinnar är ett centralt tema i boken. Boken presenteras närmare på en annan plats i tidningen.

Tidningen Ruotsin Suomalainen inledde under hösten 2018 reportageserien ”För 50 år sedan”. I serien berättar våra läsare som har verkat i Sverige under minst 50 år sin egen historia.

Vi vill på det här sättet lyfta fram de finska generationer vars arbete har spelat en avgörande roll i byggandet av det svenska folkhemmet.

Intervjuserien fortsätter. I förra veckans nummer berättade Norrtäljebon Eeva-Maija Mattsson om sin barndomshistoria. Berättelsen fortsätter under vecka 34.

Vill du vara med i intervjuserien 50 år i Sverige? Skicka din kontaktinformation och en begäran om intervju till redaktionen för Ruotsin Suomalainen.

Du kan maila din kontaktinformation till vår redaktion på adressen rs@rspress.se eller skicka ett brev till adressen Ruotsin Suomalainen, Stensätravägen 2, 127 39 Skärholmen så kommer våra redaktörer och intervjuar dig om din egen berättelse.

Den sverigefinska kulturhöstens aktiviteter startar i dessa dagar. Höstsäsongen 2019 bjuder på finsk kultur, konserter, teater, konstutställningar, film och författarbesök. Närmare uppgifter om dessa finns på tidningens reportage- och annonssidor.