RS 3/18: Äänestys on menossa
Suomen presidentinvaalien ennakkoäänestys on parhaillaan menossa Ruotsissa. Äänestys jatkuu lauantaihin saakka. Suomen puolella ennakkoäänestys jatkuu 23. tammikuuta saakka. Myös varsinaisena vaalipäivänä 28. tammikuuta voi äänestää Suomessa.
Ylen vaalitenteissä, jotka ovat Ruotsissa nähtävissä sekä Yle Areenassa että TV Finlandin kautta on viime päivinä haastateltu ja tentattu kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta.
Tänään torstaina sarjan päättää SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen. Suuri vaalikeskustelu käydään torstaina 25. tammikuuta klo 20.05 alkaen. Se on Ruotsissa nähtävissä edellä mainituilla kanavilla.
Mikäli kansan ykkössuosikki, istuva presidentti Sauli Niinistö ei saa yli 50 % äänistä jo ensimmäisellä kierroksella, käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä toinen vaalikierros 11. helmikuuta.
Niinistön kannatusluvut ovat kovat, mutta toinen kierros ei ole pois suljettu.
Suomen kansa muistaa yhä vuoden 1988 vaalit, jolloin Mauno Koiviston suosio oli valtava. Mutta hänkään ei saanut yli 50 % äänistä, vaan 48,9.
Toiselle sijalle tuli Paavo Väyrynen, joka nappasi 20,57 % äänistä. Valinta jäi senaikaisen systeemin mukaan 301 valitsijamiehelle, jotka vasta toisessa äänestyksessä valitsivat Koiviston, kun kokoomuksen Harri Holkerin valitsijamiehet siirtyivät Koiviston taakse.
Suomen presidentinvaali on vuodesta 1994 lähtien järjestetty suorana kansanvaalina.
Siitä lähtien vaalit ovat olleet kansaa herättävä jännitysnäytelmä.
Vuonna 1994 Martti Ahtisaari ja Elisabeth Rehn kävivät presidenttikisan, jonka Ahtisaari lopulta voitti prosentein 53,9–46,1.
Vuonna 2000 kilpa käytiin Esko Ahon ja Tarja Halosen välillä, ja Halonen sai presidentinviran prosentein 51,6–48,4.
Vuonna 2006 Tarja Halonen pääsi jatkokaudelle voittaen haastajansa Sauli Niinistön prosentein 51,8–48,2.
Kuusi vuotta sitten vihreiden Pekka Haavisto pääsi toiselle kierrokselle, mutta Sauli Niinistö voitti vastaehdokkaansa selvin prosentein 62,6–37,4.
Vaalihuoneistot ovat nyt avoinna. Suomen kansa sanoo nyt sanansa siitä kenet he haluavat tasavallan päämieheksi seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi.