RS 3/17: Musikprinsessornas vår

De svenska uttagningarna till årets Melodifestival, dvs. Eurovision Song Contest 2017 startar i början av februari. Den första deltävlingen hålls i Göteborg den 4 februari.

Finlands melodifestivalprinsessa Krista Siegfrids är med även i årets tävling. Hon framför låten Snurra min jord i den tredje deltävlingen i Växjö den 18 februari. Krista representerade Finland i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö med låten Marry me. I fjol deltog hon i den svenska uttagningen med låten Faller och var med ända till semifinalen.
Siegfrids är ett riktigt proffs i Melodifestivalsammanhang. Hon var programledare för den finska uttagningen, dvs. Tävlingen för ny musik i fjol och kommer att leda programmet även i år.

Även den sverigefinska konstnären och låtskrivaren Juha Mulari deltar de svenska uttagningarna. Han framför låten Du får inte ändra på mig tillsammans med den stockholmsbaserade sångerskan Sara Varga.
Mulari är en begåvad sångare som spelade in sitt första album först efter att ha fyllt 50. Saras och Juhas låt är med i den fjärde deltävlingen i Skellefteå den 25 februari.

Eurovision Song Contest 2017 hålls i Kiev.
De svenska framgångarna som en supermakt i Eurovision Song Contest började redan 1974 när ABBA vann tävlingen med låten Waterloo. Abba blev ett av de genom tiderna mest populära popbanden i världen och en viktig del av Sverigebilden vid sidan av Volvo och IKEA.

Även sverigefinländarna har haft framgångar i tävlingen. Anna Järvinen var med i uttagningarna 2013 med låten Porslin. Arja Saijonmaa har deltagit två gånger i både den finska och den svenska uttagningen. Jari Sillanpää representerade Finland år 2004 med låten ”Takes 2 to Tango”.

De finska framgångarna i Eurovision Song Contest är blygsamma jämfört med Sveriges. Sverige har vunnit tävlingen sammanlagt sex gånger. Finlands enda seger i Aten 2006 var hårdrockbandet Lordis och Tomi Putaansuus förtjänst.

Under våren 2017 får vi också stifta bekantskap med Nina Åkerman som utsågs till tangoprinsessa vid Tangomarknaden i Seinäjoki. Hon kommer att fungera som programledare och galjonsfigur för den svenska delen av karaoketävlingen Kultakurkku som arrangeras av tidningen Ruotsin Suomalainen.
Uttagningarna till tävlingen startar i mars. Mer detaljerad information om deltagande och de olika tävlingsorterna finns i tidningen Ruotsin Suomalainen.