RS 3/17: Musiikin prinsessojen kevät

Eurovision laulukilpailun esikarsinnat lähtevät jälleen käyntiin helmikuun alussa. Ensimmäinen osakilpailu pidetään Göteborgissa 4. helmikuuta.

Suomen euroviisuprinsessa Krista Siegfrids on jälleen kisassa mukana. Hän esittää kappaleen Snurra min jord Melodifestivalenin kolmannessa osakilpailussa Växjössä 18. helmikuuta.
Krista edusti Suomea vuoden 2013 Euroviisuissa Malmössä kappaleellaan Marry me. Viime vuonna hän kilpaili Ruotsin Melodifestivalenissa kappaleellaan Faller päästen semifinaaleihin saakka.
Siegfrids on todellinen Euroviisujen ammattilainen, sillä hän juonsi Suomen euroviisukarsinnat eli Uuden Musiikin Kilpailun viime vuonna ja toimii saman kilpailun juontajana myös tänä vuonna.

Ruotsin karsinnoissa on mukana myös ruotsinsuomalainen artisti ja lauluntekijä Juha Mulari, joka esittää yhdessä tukholmalaisen laulajattaren Sara Vargan kanssa kappaleen Du får inte ändra på mig.
Mulari on lahjakas laulaja, joka levytti ensimmäisen albuminsa vasta 50-vuotiaana. Saran ja Juhan kappale kuullaan Skellefteåssa Melodifestivalenin neljännessä osakilpailussa 25. helmikuuta.

Euroviisut eli Eurovision laulukilpailu 2017 järjestetään tänä vuonna Kiovassa.
Ruotsin taival Euroviisujen suurvaltana alkoi jo vuonna 1974, kun ABBA voitti kilpailun kappaleellaan Waterloo. Abbasta tuli yksi kaikkien aikojen suosituimmista pop-yhtyeistä maailmassa ja tärkeä osaa Ruotsin tuotekuvaa maailmalla Volvon ja IKEA:n ohella.

Myös ruotsinsuomalaiset ovat kunnostautuneet viisuissa. Anna Järvinen oli mukana vuonna 2013 kappaleellaan Porslin. Arja Saijonmaa on osallistunut sekä Suomen että Ruotsin euroviisukarsintoihin kahdesti. Jari Sillanpää edusti Suomea vuoden 2004 Euroviisuissa kappaleellaan ”Takes 2 to Tango”.

Suomen euroviisumenestys on Ruotsiin verrattuna vaatimaton. Ruotsi on voittanut kilpailun kaikkiaan kuusi kertaa. Suomen ainoa voitto vuonna 2006 Ateenassa on hardrock-bändi Lordin ja Tomi Putaansuun ansiota.

Keväällä 2017 ovat liikkeellä myös tangokuninkaalliset. Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangoprinsessa Nina Åkerman toimii Ruotsin Suomalainen -lehden järjestämän Ruotsin Kultakurkku-karaokelaulukilpailun keulakuvana ja vetäjänä.
Kilpailu käynnistyy maaliskuussa. Tarkemmat tiedot osallistumisesta ja paikkakunnista löytyvät Ruotsin Suomalainen -lehdestä.