RS 31/22: Syyskauden tapahtumia

Perinteiset Finnstigenin metsäsuomalaispäivät ovat vuorossa tulevana viikonloppuna 4. – 7. elokuuta. Niiden aikana yleisöllä on mahdollisuus tutustua metsäsuomalaisten historiaan, elämäntapoihin, rakennuksiin ja kulttuuriin. Tämä tapahtuu teatterin, musiikin, perinneruokien, leikkien, esittelyjen ja tutustumisvaellusten kautta.

Metsäsuomalaisten elämästä ja historiasta kertova ulkoilmamuseo Finnstigen on toiminut jo neljän vuosikymmenen ajan Hälleforsin Bredsjössä. Toiminnasta vastaa Finnstigen -yhdistys, jonka vetäjät ovat värmlantilaisia ruotsinsuomalaisia kulttuurivaikuttajia.

12. – 14. elokuuta on vuorossa Axevallan kesä, suurin ruotsinsuomalaisista kesätapahtumista. Luvassa on monipuolinen kulttuuriannos taidetta, musiikkia ja kirjallisuutta. Suomestakin saapuu musiikkivieraita. Kesäillan tansseihin Axevallan nummille festivaalikansaa viihdyttämään saapuvat Pohjanmaan lakeuksilta tunteikkaan tangon taitaja Juha Hautaluoma ja hänen Tähtivyö-orkesterinsa.

Suomen ja Ruotsin yleisurheilun huiput kohtaavat toisensa syyskuun 3.-4. päivä Helsingin Stadionilla maaottelun merkeissä. Maat ovat kisanneet maaotteluduellin voitosta jo vuodesta 1925 lähtien eli tapahtuman 100-vuotissynttärit ovat lähella?. Luvassa on jälleen korkeatasoinen kisa jossa nuoret urheilijat hankkivat kokemusta tulevia kisoja, kuten Pariisin kesäolympialaisia 2024 varten.

Syksyn ruotsinsuomalaiset kirja-ja kulttuurimessut järjestetään Tukholman Suomen instituutissa lauantaina 12. marraskuuta. Ruotsinsuomalaiset kirjailijat esittelevät ja myyvät kirjojaan ja myös Suomesta saapuu kirjailijavieraita.