RS 31/22: Höstens sverigefinska aktiviteter

Finnstigens traditionella Finnskogsdagar äger rum under den kommande helgen den 4–7 augusti. Under de här dagarna har allmänheten möjlighet att bekanta sig med skogsfinnarnas historia, liv, byggnader och kultur. Vid arrangemanget bjuds deltagarna på teater, musik, traditionella rätter, lekar, utställningar och rundvandringar.

Friluftsmuseet Finnstigen där man skildrar skogsfinnarnas liv och historia har funnits i Bredsjö i Hällefors i hela fyra decennier. För verksamheten svarar föreningen Finnstigen som leds av sverigefinska kulturpersonligheter i Värmland.

Den 12–14 augusti är det dags för det största sverigefinska sommarevenemanget Axevalla sommar. Programmet innehåller mångsidigt kulturellt utbud i form av konst, musik och litteratur.

Även musikgäster från Finland uppträder. Under kvällsdansen på Axevallas moar underhålls festivalfolket av tangovirtuosen Juha Hautaluoma och hans orkester Tähtivyö från de österbottniska slätterna.

Den finska och svenska friidrottseliten möts den 3–4 september på Helsingfors olympiastadion i den traditionella finnkampen. Länderna har tävlat om segern i landskampsduellen ända sedan 1925 och det är således snart dags för 100-årsjubileum. Tävlingen håller hög klass och bland deltagarna finns många unga idrottare som nu får viktiga erfarenheter inför kommande tävlingar, till exempel sommar-OS i Paris 2024.

Höstens sverigefinska bok- och kulturmässa äger rum på Finlandsinstitutet i Stockholm den 12 november. Sverigefinska författare presenterar och säljer sina böcker och författarbesök från Finland ingår också i programmet.