RS 31/21: OS-hjältar i farten

Simmaren Matti Mattsson, 27, som ingår i det finska OS-laget bjöd på en stor överraskning i OS-bassängen i Tokyo i lördags. Han kämpade hem bronsmedaljen på 200 meter bröstsim med det nya finska rekordet 2.07,13. Finland fick därmed sin första medalj vid OS i Tokyo.

Matti Mattsson är från Björneborg och hans medalj väckte naturligtvis stort jubel i hemstaden. Björneborgsbon Mattsson siktar redan nu på nästa OS i Paris 2024. Hans prestation i Tokyo är en sporre för finska idrottare och för hela finska folket.

Finlands Mira Potkonen, 40, blev i torsdags alla tiders äldsta OS-medaljör i boxning. Potkonens medalj är Finlands andra medalj i Tokyo.

Sverige fick sin första medalj på lördagen när den sverigefinske diskusbjässen Daniel Ståhl tog hem OS-guldet med ett kast på 68,90 meter. Medaljen är 28-årige Ståhls första OS-medalj. Tidigare har han vunnit VM-guld i Doha 2019.

Efter sin seger skickade Ståhl via Yle Sport hälsningar på finska till sin mormor i Åbo och till hela det finska folket inklusive president Niinistö.