RS 31/19: Augusti månads sverigefinska evenemang

Den välkända och uppskattade sverigefinska sommarfestivalen Axevalla sommar äger i år rum den 16–18 augusti. Evenemanget fyller i år 33 år.

Axevalla sommar anordnas på Axevalla folkhögskola som är en kulturhistoriskt värdefull byggnad som ägs av sverigefinska organisationer. Den representativa och natursköna omgivningen bjuder på goda förutsättningar för ett högkvalitativt evenemang.

Evenemanget inleddes från början i syfte att bjuda den sverigefinska allmänheten på en serie kvalitetsevenemang inom kulturen. I årets program ingår såväl utställningar, teater, musik som dans.

Östersjöfestivalen är ett av Nordeuropas viktigaste musikevenemang inom den klassiska musiken. Den världsberömda sverigefinska kapellmästaren Esa-Pekka Salonen grundade Östersjöfestivalen år 2003.

Evenemanget äger rum 24–31.8 i Berwaldhallen i Stockholm. I programmet ingår bland annat Benjamin Brittens Noas Ark som framförs av amatörkörer och amatörmusiker. I föreställningen M/S Estonia in Memoriam som dirigeras av Tõny Kaljuste hedrar Radiokören offren för Estonias förlisning.

Esa-Pekka Salonen dirigerar Wagners opera Rhenguldet som framförs av Finlands nationalopera.

En nyhet för Östersjöfestivalen är en samtalsserie med intressanta personligheter från olika delar av Östersjöområdet. De framför klassisk musik och samtalar om hållbarhet och musik. En del av samtalen direktsänds från Hanaholmens kulturcentrum i Esbo och de övriga sänds från andra Östersjöländer.

Den idrottsälskande sverigefinska publiken får åter uppleva oförglömliga ögonblick när årets traditionella Finnkamp äger rum på Stockholms stadion den 24–25 augusti.

Ytterligare information om det sverigefinska evenemangsutbudet inom kultur, idrott och andra områden finns på vår tidnings annonssidor.