RS 3/24: Äänestys on käynnissä

Suomen presidentinvaalien 2024 ennakkoäänestys on käynnissä. Ennakkoäänestyspaikat, joiden tarkat osoitteet ja aukioloajat löytyvät Ruotsin Suomalainen -lehdestä, ovat Ruotsissa avoinna 17.–20. tammikuuta. Sieltä voi tarkistaa myös oman ehdokkaansa äänestysnumeron.

Suomessa varsinainen vaalipäivä on 28. tammikuuta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli 50% äänistä ensimmäisellä kierroksella, järjestetään helmikuun alussa toinen vaalikierros, jossa vastakkain ovat kaksi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Yhdeksän presidenttiehdokasta tavoittelee presidentin paikkaa ja ehdokkaiden kampanjoissa on menossa ankara loppukiri.

Presidenttigalluppien kärkikaksikko ja selkeim- mät ehdokkaat toiselle kierrokselle ovat tällä hetkellä Vihreiden Pekka Haavisto ja Kokoomuksen Alexander Stubb, jotka tuoreimmissa gallupeissa ovat olleet melko tasaväkisiä.

Heidän perässään tulevat Keskustan Olli Rehn, Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho, Sosialidemokraattien Jutta Urpilainen ja Vasemmistoliiton Li Andersson.

Sitoutumaton valitsijayhdistyksen ehdokas Mika Aaltola, Kristillisten Sari Essayah ja Liike nyt! Valitsijayhdistyksen sitoumaton liikemiesehdokas Harry Harkimo ovat jääneet galluppien häntäsijoille.

Ruotsissa asuu pysyvästi yli 120 000 Suomen kansalaista, joilla on äänioikeus presidentin- vaalissa. Kyseessä on merkittävä äänestäjäryhmä, ja johtavat ehdokkaat Alexander Stubb ja Pekka Haavisto käväisivätkin äskettäin kampanjoimassa Tukholmassa.