RS 3/21: Suomi haluaa matkustajamäärät rajoilla alas – muuntovirus pelottaa

Suomen hallitus valmistelee parhaillaan uusia toimia rajaliikenteen rajoittamiseksi. Tarkastelussa ovat kaikki toimet, joilla rajaliikennettä voidaan vähentää. Syynä toimenpiteisiin on uusi koronavirusmuunnos, joka näyttäisi leviävän ja tarttuvan nopeammin kuin aikaisemmat.

”Muuntovirus tulee Suomen rajan yli, jos emme pysty rajaliikennettä pienentämään”, sanoi peruspalveluministeri Krista Kiuru hallituksen tiedotustilaisuudessa viime viikon torstaina.

Suomen hallitus katsoo, että matkustajamääriä Suomen rajoilla on saatava pienemmiksi ja että kaikille rajanylityspaikoille tarvitaan kattava testaus- ja karanteenijärjestelmä. Rajasääntöjä tiukennetaan niin, että kaikki Suomen rajoille saapuvat voidaan ohjata testiin.

Suomen hallitus tiedottaa uusista rajaliikenneohjeistuksista tarkemmin tämän viikon perjantaina.

Suomen suurimmat rajanylityspaikat ovat Helsingin satama ja pohjoisessa Suomen ja Ruotsin maaraja. Haaparannan ja Tornion rajanylityspaikalla rajan ylittää keskimäärin 25 000 henkilöä päivässä.

Haaparannan ja Tornion rajanylityspaikalla aloitetaan koronapikatestaus kaikille Suomeen saapuville 25. tammikuuta. Testi on vapaaehtoinen.

Aluksi testaus tehdään rajalla päivittäin klo 7–19. Myöhemmin testaus saattaa laajeta ympärivuorokautiseksi. Testi tehdään joko autossa tai erillisessä tilassa. Testaus voi aiheuttaa jonoja rajalle, sillä testattujen pitää odottaa tulosta, jonka saaminen vie 15 minuutista kahteen tuntiin.

Haaparannan ja Tornion rajan yli kulkee paljon työmatkaliikennettä.
Alueella suositellaan tällä hetkellä välttämään kaikkea muuta matkustamista rajan yli. Työmatkalaiset sekä rajayhteisöön kuuluvat voivat ylittää rajan ilman karanteenisuositusta.
Rajayhteisöön kuuluvat kaikki Tornionjokilaakson rajakuntien asukkaat. Muiden kuntien asukkaille on voimassa suositus 10 vuorokauden omaehtoisesta karanteenista.