RS 27/18: Valet av Helsingfors som plats för toppmötet en diplomatisk seger för Finland

Världens strålkastarljus riktas mot Finland när USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin möts i Helsingfors måndagen den 16 juli. Detta är Trumps och Putins första officiella toppmöte.

Valet av Helsingfors som mötesplats för de två stormaktsledarna är ett bevis på förtroendet för Finland hos båda supermakterna. Det höjer Finlands anseende internationellt och är en betydande diplomatisk seger för Finland.

Varför fick Finland av alla världens länder äran att bli värd för de två stormaktsledarna?
Den viktigaste anledningen lär vara att Helsingfors är en välkänd, pålitlig och kompetent arrangör av toppmöten.

Det mest kända exemplet är ESK-konferensen i Helsingfors 1975.
President Urho Kekkonen fungerade då som värd och utöver ett stort antal andra statschefer deltog USA:s president Gerald Ford och Sovjetunionens president Leonid Brezjnev.

År 1990 möttes den amerikanska presidenten George Bush den äldre och Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov i Helsingfors med president Mauno Koivisto som värd. Mötet handlade om Kuwaitkriget.

I mars 1997 träffades USA:s president Bill Clinton och Rysslands president Boris Jeltsin i Helsingfors med president Martti Ahtisaari som värd. Mötet handlade om utvidgningen av Nato till de baltiska länderna.

Finland är en bekväm lösning för de två stormaktsledarna med tanke på deras reseplanering. Trump besöker Bryssel och London före mitten av juli och den 15 juli kommer Putin att följa finalmatchen av fotbolls-VM i Moskva.

Även President Niinistös aktiva kontakt med dessa två stormaktsledare har säkert bidragit till att stärka Finlands ställning vid valet av mötesvärd.

President Sauli Niinistö har nu möjlighet att personligen möta dessa två stormaktsledare på tu man hand. Niinistö har för avsikt att vid samtalen ta upp åtminstone säkerhetssituationen i Östersjön och Finlands arktiska mål.

Man förväntar sig inte några stora genombrott av mötet men en dialog mellan stormaktsledarna är en viktig sak i sig. På agendan för mötet står situationen i Syrien och andra viktiga internationella problem.

Inkvarteringen av tusentals journalister och delegater samt trafiken och säkerheten kräver omfattande arrangemang. Finländarna har all framstående erfarenhet och kompetens som detta kräver. Toppmötet mellan Trump och Putin betyder för Finland ytterligare en notering som en pålitlig mötesarrangör och samtidigt en starkare ställning som diplomatisk aktör.