RS 27/17: Yleisurheilun kuuma kesä

Suomalaiset ovat olleet intohimoista keihäskansaa jo vuosisadan ajan.
Näin kertoo suomalainen tietokirjailija ja urheilujärjestöaktiivi Seppo Martiskainen juuri julkaisemassaan kirjassa Yleisurheilu Suomen historiassa.

Teos käsittelee nimensä mukaisesti yleisurheilun historiaa Suomessa 1800-luvun lopulta tähän päivään. Yksi Martiskaisen havainnoista on, että suomalainen urheilu on ollut vuosikymmenien ajan sama asia kuin suomalainen yleisurheilu.

Suomen kansan rakastama keihäs on viime vuosina muuttunut globaaliksi lajiksi. Ihan huipulla Suomella on ollut suuri onni, että kovia heittäjiä löytyy yhä, kuten viimeksi Tero Pitkämäki, joka viikko sitten sunnuntaina heitti 88 metrisen kaaren ja nosti Suomen yleisurheilun Euroopan superliigaan.

Yleisurheilijoiden kesä on kuuma ja kiireinen. Kalevan kisat 20.–23. heinäkuuta, yleisurheilun MM-kisat Lontoossa 4.–13. Elokuuta ja Suomi–Ruotsi –maaottelu Tukholman Stadionilla 2.–3. Syyskuuta sekä yleisurheilun Timanttiliiga, jonka kilpailuja käydään pitkin kesää viikoittain, pitävät Pitkämäen ja kumppanit työllistettyinä.

Suomen joukkueeseen Lontoon yleisurheilun MM-kisoihin on tähän mennessä nimetty seitsemän urheilijaa, heidän joukossaan nuoret yleisurheilulupaukset kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja seiväshyppääjät Wilma Murto ja Minna Nikkanen.

Heidän lisäkseen estejuoksija Camilla Richardsson, keihäänheittäjä Tero Pitkämäki ja kävelijä Aleksi Ojala ovat rikkoneet Lontoon MM-tulosrajan. Valmennusjohdon tavoitteena on lähettää Lontooseen 17 urheilijaa ja aikaa on 23. heinäkuuta saakka.

Ruotsin yleisurheilun ylivoimaisesti kirkkain tähti on ruotsinsuomalainen kiekonheittäjä, ”teräsmies” Daniel Ståhl.
Sujuvasti suomea puhuva kiekkojätti kiskaisi uuden Ruotsin ennätyksen 71,26 Sollentunan GP:ssä viikko sitten.

Daniel rikkoi heitollaan legendaarisen Ricky Bruchin ennätyksen vuodelta 1984. Ruosukiekkojätti siirtyi heitollaan Ruotsin urheilulegendojen sarjaan ja hän on nyt myös Lontoon MM-kisojen kiekonheiton mitalitoivo.