RS 27/17: En het friidrottssommar

Finländarna har varit passionerade spjutkastningsfantaster i hundra års tid. Detta framgår av fackboksförfattaren och idrottsaktivisten Seppo Martiskainens nyutkomna bok Yleisurheilu Suomen historiassa.

Boken skildrar friidrottens historia i Finland från sent 1800-tal fram till i dag. En av slutsatserna i Martiskainens bok är att den finska idrotten i årtionden varit i stort sett samma sak som finsk friidrott.

Under de senaste åren har den i Finland så populära spjutkastningen utvecklats till en global idrottsgren. När det gäller den absoluta toppen har Finland den stora turen att fortfarande ha kastare som tillhör eliten, nu senast Tero Pitkämäki som på söndag för en vecka sedan gjorde ett kast på drygt 88 meter och säkrade därmed en plats för Finland i friidrottens Europeiska Superliga.

Friidrottarnas sommar är varm och jäktig. De finska mästerskapen Kalevan Kisat den 20–23 juli, VM i friidrott i London 4–13 augusti och landskampen Finland–Sverige på Stockholms stadion 2–3 september samt Diamantligan i friidrott med tävlingar varje vecka under hela sommaren håller Pitkämäki med flera fullt sysselsatta.

Finland har hittills tagit ut 10 friidrottare till VM-laget i London, bland dem de unga friidrottslöftena Kristiina Mäkelä i tresteg och Wilma Murto och Minna Nikkanen i stavhopp.

Utöver dem har hinderlöparen Camilla Richardsson, spjutkastaren Tero Pitkämäki och gångaren Aleksi Ojala klarat kvalgränsen till VM. Friidrottsledningen har som mål att skicka 15–18 idrottare till London. Idrottarna har tid på sig att visa resultat fram till den 23 juli.

Den svenska friidrottens i särklass starkast lysande stjärna är den sverigefinske diskuskastaren och ”stålmannen” Daniel Ståhl. Denne diskusbjässe som talar flytande finska kastade ett nytt svenskt rekord på 71,29 i Sollentuna GP för en vecka sedan.

Genom sitt kast slog Daniel legendariske Ricky Bruchs gamla rekord från 1984. Genom kastet tog sig Ståhl in bland de svenska idrottslegendarerna och är nu även ett medaljhop i diskus vid VM i London.