RS 27/16: Ruotsinsuomalaiset valmistautuvat olympialaisiin

Tutkimusten mukaan ihminen on onnellisimmillaan odottaessaan lomaa. Lomaan kannattaa valmistautua, jotta siitä saa mahdollisimman paljon irti. Itse lomalla lorvailu ja kaikenlaisen suorittamisen ja tehokkuuden välttäminen on suositeltavaa. Sekä kroppa että mieli tarvitsevat rentoutusta.

Kesä on kauneimmillaan ja ruotsinsuomalaiset kesälomapuuhissa kukin tahollaan.
Perinteinen ruotsinsuomalainen kesänviettotapa on matkustaa sukuloimaan vanhaan kotimaahan Suomeen, missä monella on vanha sukupaikka tai kesämökki odottamassa.
Erittäin monella on kesämökki myös Ruotsin puolella.

Ruotsinsuomalaiset ovat mökkeilyn ja saunomisen suuria ystäviä. Irtiotto arjesta, puiden pilkkominen, vedenkantaminen ja kaikkein tärkein eli saunominen kuuluvat mökkielämään olennaisena osana.

Mökkeily ja saunominen ovat osa suomalaista kansanluonnetta.
Sitä ovat myös luonto ja luonnossa samoilu, joita suomalaiset arvostavat ja tuntevat voimia antavana.

Lomanviettotapoja on monenlaisia: jotkut viettävät kesänsä etelän lomakohteissa, toiset puutarhassa tai kesäsiirtolassa puuhastellen.
Joillekin kirvesmiehentyöt tai metsänhoito ovat mieluisin kesäharrastus, eräät nauttivat lomastaan veneillen tai asuntovaunuillen.

Aktiiviset lomalaiset harrastavat kulttuuria ja kiertelevät museoissa, taidenäyttelyissä ja kesätapahtumissa, joita kesäaikaan on runsaasti tarjolla niin Suomessa kuin Ruotsissakin.
Sateisen päivän yllättäessä hyvän kirjan tai vaikkapa Ruotsin Suomalainen -lehden lukeminen on mainio ajanviettotapa.

Loma-ajasta huolimatta on monia, jotka tekevät työtä kovemmin kuin koskaan ennen.
Yksi sellainen ryhmä ovat urheilijat, jotka valmistautuvat Rio de Janeiron 5. elokuuta avattaviin olympialaisiin.
Suomesta ja Ruotsista Brasiliaan matkustaa tuhti joukko kovan luokan atleetteja, joukossa monta ruotsinsuomalaista. Lisätietoja lehden urheiluliitteessä.