RS 27/20: En annorlunda sommar

Under de senaste månaderna har coronakrisen påverkat vardagslivet för alla sverigefinländare. För många har krisen försvårat vardagen och trasslat till semesterplanerna.

För sverigefinländarna är sommaren den tid på året när man reser till Finland för semester och umgänge med släkten. Finland håller fortfarande Sverige i coronakarantän på grund av den svåra epidemisituationen.

Om det uppstår fler lokala coronautbrott som den i Gällivare kan Finland stänga sin gräns mot väster på nytt.

Finska medborgare som är bosatta i Sverige har dock enligt grundlagen alltid rätt att resa in i Finland och att lämna landet.

För de sverigefinländare som har uppnått senioråldern kan coronabestämmelserna för personer över 70 år kännas beklämmande i längden. Man bör dock notera att även riskgrupperna får enligt myndigheternas instruktioner resa om de är friska.

Sverigefinska sommarevenemang som Axevalla sommar och Olofströms körfestival är inställda i år och likaså nästan alla karaoke- och dansaftnar och liknande publikarrangemang. I nuläget finns det inte heller någon information om när aktiviteterna kommer att fortsätta.

Utöver evenemangsarrangörer har även turistbranschen upplevt coronapandemins verkningar på ett dystert sätt. De sverigefinska resebyråerna går på tomgång eftersom ingen bokar några resor.

Huvuddelen av hushållens planerade utlandsresor är avbokade för den här sommaren. Det finns inte heller några utländska turister och i både Finland och Sverige försöker man ersätta förlusterna genom en satsning på den inhemska turismen.

Sommaren 2020 åker man till sommarstugan i stället för fjärran länder eftersom stugan upplevs som en säker vistelseplats under fritiden. Finländarna är ett sommarstugefolk och i år får även de yngre generationerna uppleva hur semestrarna tillbringades förr i tiden.