RS 27/19: Lomarytmi päällä

Lomanviettotapoja on monenlaisia. Kulttuurin ystävät viettävät kesänsä kiertelemällä taidenäyttelyissä ja kulttuuritapahtumissa, tai matkailemalla koti- ja ulkomaan kohteissa.

Kesä on kauneimmillaan ja ruotsinsuomalaiset kesäloman vietossa kukin tavallaan ja tahollaan.

Ruotsinsuomalaisten perinteisin lomanviettotapa on matkustaa toiseen kotimaahan Suomeen, missä monella on vanha sukupaikka tai kesämökki odottamassa.

Monet käyttävät lomansa saunomiseen ja puuhasteluun kesämökillä, olipa se sitten Suomessa tai Ruotsissa. Asuntovaunuilu ja kiertely porukalla ruotsinsuomalaisissa kesätapahtumissa on viime vuosina noussut suosioon paikallisen ruosukansan parissa.

Suomalaisille erityisesti luonto ja luonnossa samoileminen ovat asioita, jota he arvostavat ja kokevat voimaa antavina. Suomen ja Ruotsin jokamiehenoikeudet ovat maailman laajimpia.

Oikeus liikkua vapaasti luonnossa sekä kerätä luonnontuotteita ja kalastaa riippumatta siitä, kuka alueen omistaa, on olennainen osa pohjoismaista elämäntapaa. Kalastus ja marjastus onkin tunnetusti monen ruotsinsuomalaisen mielipuuhaa.

Tutkimusten mukaan ihminen on onnellisimmillaan odottaessaan lomaa. Itse lomalla luova lorvailu ja kaikenlaisen suorittamisen ja tehokkuuden välttäminen on suositeltavaa, niin stressi tasaantuu ja kroppa saa tilaisuuden huoltaa itseään ja täydentää energiavarastoja.

Sateisina päivinä ja jopa aurinkoisinakin lunkia lomarytmiä voi tahdittaa lukemalla hyvää kirjaa tai vaikkapa tätä Ruotsin Suomalainen -lehteä.

Lehti pitää nyt pienen kesätauon ja on jälleen lukijoiden ilona 1. elokuuta.

RS-lehden toimitus toivottaa kaikille lukijoille hyvää ja virkistävää kesää ja kesälomaa!