RS 26/16: Suomalaiset ovat urheilukansaa

Urheilun ystävien päätapahtuma tänä vuonna ovat Rio de Janeiron kesäolympialaiset 5.–21. elokuuta. Suomesta Brasilian suurkaupunkiin on lähdössä kovatasoinen joukkue ja kuten neljä vuotta sitten tälläkin kertaa myös ruotsinsuomalaisia urheilijoita on mukana kisoissa.

Suomen olympiajoukkueeseen kuuluu 40 urheilijaa 17 eri urheilumuodossa. Suomella on edustaja rytmisessä voimistelussa ja kenttäratsastuksessa ensimmäistä kertaa 16 vuoteen, miesten telinevoimistelussa ensimmäistä kertaa 44 vuoteen ja golfissa, naisten nyrkkeilyssä ja pöytätenniksessä ensimmäistä kertaa maan historiassa.

Suomi kuuluu keihäänheiton ehdottomaan eliittisarjaan maailmassa.
Lajilla on pitkät ja kunniakkaat perinteet ja yleisurheilun vuosittaisilla ranking-listoilla maailman kymmenen parhaan heittäjän joukossa keikkuu jatkuvasti monta suomalaista.
Yleisurheilua rakastava Suomen kansa seuraakin aivan erityisellä tarkkaavaisuudella etenkin Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen keihäskaaria Rion olympiakentillä.
Toki kaikki ei ole keihään varassa ja nuoria suomalaisia kykyjä on nousemassa monissa eri lajeissa.

Ruotsin olympiajoukkueeseen on tähän mennessä valittu jo ainakin neljä ruotsinsuomalaista: kiekonheittäjä Daniel Ståhl, sulkapalloilija Henri Hurskainen, purjehtija Max Salminen ja maantiepyöräilijä Saara Mustonen.
Keihäänheittäjä Sofi Flinkin pääsy mukaan joukkueeseen selviää heinäkuun heittotulosten myötä.

Tavallisen urheilusta kiinnostuneen rivikansalaisen kannalta tilanne on huono sikäli, että kisoja ei voi kunnolla seurata muilta kuin maksullisilta kanavilta.
TV Finland ei kansainvälisten sopimussyiden vuoksi näytä kisoja eikä niitä voi seurata myöskään Yle Areenalta.

SVT ei näytä kisoja suorana lähetyksenä, koska se menetti lähetysoikeudet mediajättiyritys MTG:lle, joka lähettää kisat yksinoikeudella Ruotsissa maksullisten TV3 JA TV10 –kanavien kautta.

Ruotsinsuomalainen penkkiurheilija joutuukin turvautumaan Suomen Ylen TV1- ja TV2-kanaviin, jotka näyttävät kisalähetykset kokonaisuudessaan ja suorana, suomalaisten urheilijoiden suorituksiin keskittyen. Nämä kanavat ovat saatavilla Telian ja muiden kaupallisten toimijoiden kautta ja niiden täydellinen ohjelmataulukko löytyy Ruotsin Suomalainen -lehdestä.