RS 26/16: Finländarna är ett idrottsälskande folk

Årets viktigaste händelse för alla idrottsvänner är sommar-OS i Rio de Janeiro 5–21 augusti. En högklassig trupp kommer att representera Finland i den brasilianska storstaden Rio. På motsvarande sätt som vid föregående OS för fyra år sedan kommer ett antal sverigefinska idrottare att delta i OS.

I det finska OS-laget ingår 40 idrottare som deltar i 17 olika grenar. I den finska truppen ingår för första gången på 16 år representanter för rytmisk gymnastik och fälttävlan. I redskapsgymnastik för män deltar Finland för första gången på 44 år. I golf, damboxning och bordtennis deltar Finland för allra första gången.

Finska spjutkastare hör till den absoluta världseliten. Grenen har en lång och ärofull tradition i Finland och flera finländare finns varje år med i den årliga rankingen av världens tio bästa spjutkastare.
Det friidrottsälskande finska folket följer med särskilt intresse framförallt Tero Pitkämäkis och Antti Ruuskanens spjutkast på Rios olympiska arenor.
Allt hänger dock inte på spjutkastningen utan unga finska talanger kommer hela tiden fram i olika grenar.

Minst fyra sverigefinländare är redan invalda i det set svenska OS-laget, diskuskastaren Daniel Ståhl, badmintonspelaren Henri Hurskainen, seglaren Max Salminen och landsvägscyklisten Saara Mustonen.
Spjutkastaren Sofi Flinks deltagande avgörs av resultaten vid tävlingarna under juli månad.

För den sportintresserade allmänheten är situationen beklaglig såtillvida att OS-sändningarna endast kommer att kunna ses på betalkanaler.
TV Finland visar inte OS på grund av internationella avtal och OS kan inte heller ses på Yle Areena.

SVT har inga direktsändningar från OS eftersom man förlorade sändningsrättigheterna till mediejätten MTG som har ensamrätt på OS-sändningarna i Sverige och som sänder på de avgiftsbelagda kanalerna TV3 och TV10.

De sverigefinska idrottsfantasterna får lov att förlita sig på finska YLE:s kanaler TV1 och TV2 som sänder hela OS live med fokus på de finländska idrottarnas prestationer. Dessa kanaler kan ses via Telia och andra kommersiella aktörer. Kanalernas fullständiga sändningsprogram finns med i vår tidnings tv-tablå.