RS 26/23: Suomen presidenttipeli käynnissä– edessä todella mielenkiintoinen politiikan syksy

Suomen presidenttipeli pyörähti tosissaan käyntiin kesäkuussa.

Virkaa hoitavalle Sauli Niinistölle tulee perustuslain sallimat kaksi kautta täyteen eikä hän näin ollen ole käytettävissä. Virkaan valitaan uusi henkilö ja kilpailu presidentin paikasta on kova. Odotettavissa on mielenkiintoinen ja ehkä dramaattinenkin kausi Suomen politiikassa, kun joukko kovan luokan poliitikkoja lähtee tosissaan hakemaan presidentin paikkaa.

Kesäkuussa kaksi tunnettua suomalaista poliitikkoa ilmoittautui presidenttikisaan. Vihreiden kansanedustaja, ulkoministeri Pekka Haavisto ilmoittautui presidenttikisaan 8. kesäkuuta.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ilmoitti ehdokkuudestaan 12. kesäkuuta.

Molemmat haluavat viralliseksi presidenttiehdokkaaksi valitsijayhdistyksen kautta siitä huolimatta, että heillä on vahva puoluetausta.

Kannatuskorttien keräys on käynnissä. Presidenttiehdokkuuteen tarvitaan vähintään 20 000 allekirjoitusta.

Presidenttikisassa on kaksi muutakin nimeä selvillä. Liikemies Hjallis Harkimo ilmoitti ehdokkuudestaan jo vuoden 2022 puolella Liike Nyt-yhdistyksen ehdokkaana.

Myös monessa mukana ollut konkari Paavo Väyrynen on lähdössä mukaan kisaan.

Kokoomuspuolueen presidenttiehdokkuutta kärkkyvät entinen ulkoministeri Alexander Stubb sekä uudet ministerit Elina Valtonen ja Antti Häkkänen. Sosialidemokraattien ehdokas on todennäköisesti joko EU-komissaari Jutta Urpilainen tai entinen pääministeri Sanna Marin.

Perussuomalaisten presidenttiehdokkudessa on vahvimmin kiinni eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.

Presidenttigalluppeja johtaa tällä hetkellä Pekka Haavisto, mutta Olli Rehn, Alexander Stubb ja Sanna Marin ja yllätysnimenä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ovat kansansuosiossa aivan hänen kintereillään.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään ensi vuoden alussa. Vaalikampanjat käydään ensi syksyn aikana. Edessä on suomalaisittain mielenkiintoinen politiikan syksy.

 

SUOMEN PRESIDENTINVAALI 2024

  • vaalin 1. kierros sunnuntaina 28 .tammikuuta
  • ennakkoäänestys Ruotsissa 17.-23. tammikuuta
  • Ruotssa asuu pysyvästi yli 120 000 Suomen kansalaista, joilla on äänioikeus presidentinvaaleissa