RS 26/20: Suomi höllensi koronarajoituksia

Suomi höllentää edelleen  koronarajoituksia ja ohjeistuksia, kertoi Suomen hallitus tiistaina. Tärkeimpänä asiana hallitus kertoi yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista. Enää ei mitään erityistä ikäryhmää varten anneta erityisiä ohjeistuksia. Ohjeet koskevat nyt kaikkia ikäryhmiä, ja yli 70-vuotiaiden rajoitukset höllentyvät.

Kysymykseen saako isovanhempia nyt halata, vastasi tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru(s). Hän korosti edelleen varovaisuutta ja yleistä hygieniaa ja antoi vielä ”halaamattomuussuosituksen”.

Suositukset etätyön tekemiselle päättyvät Suomessa elokuun alusta lähtien. Koronarajoituksia on Suomessa purettu jo viikkojen ajan. Maanantaina muun muassa ravintoloiden aukiolo- ja anniskelu-aikoja sekä asiakasmääriä koskevia rajoituksia lievennettiin.

Suomi höllentää myös rajarajoituksia. Suomen hallituksen mukaan sisärajavalvonnasta voidaan tämän hetkisen epidemiatilanteen perusteella luopua 13. heinäkuuta alkaen seuraavien Schengen-maiden osalta: Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein. Lisäksi sallittaisiin Schengeniin kuulumattomista EU-maista Kroatiasta, Kyprokselta ja Irlannista matkustaminen Suomeen. Lopullisen päätöksen näiden maiden osalta Suomi tekee viimeistään 10. heinäkuuta.

Suomi lievensi matkustamisen rajoituksia jo viime viikon maanantaista alkaen. Suomi ei suosita enää karanteenia Suomen ja kuuden maan välillä matkaileville. Nämä kuusi maata ovat Norja, Tanska, Viro, Islanti, Latvia ja Liettua.

Ruotsin osalta matkustusrajoituksia ei todennäköisesti tulla purkamaan, koska tautitilanne on yhä Ruotsissa yhä huono.

Ruotsissa asuvilla Suomen kansalaisilla on joka tapauksessa Suomen perustuslain suoma oikeus matkustaa vapaasti Suomeen ja sieltä pois.

 

***

 

RUOTSALAISET SAAVAT VAPAASTI MATKUSTAA 10 MAAHAN – MUTTA GRÖNA LUND JA LISEBERG PYSYVÄT SULJETTUINA

Ruotsalaiset saavat 30. kesäkuuta lähtien matkustaa vapaasti Belgiaan, Ranskaan, Kreikkaan, Islantiin, Italiaan, Kroatiaan, Luxemburgiin, Portugaliin, Sveitsiin ja Espanjaan. Muiden maiden osalta on voimassa maaliskuussa annettu suositus ulkomaanmatkailun välttämisestä 15. heinäkuuta saakka ja EU-alueen ulkopuolisiin maihin 31 elokuuta saakka.

Kotimaanmatkailu on Ruotsissa vapautettu oirettomien osalta, kunhan koronavirustartunnan estämiseksi annettuja ohjeita noudatetaan.

Mutta 50 hengen kokoontumissääntö on yhä voimassa, ja sen vuoksi lapsiperheiden suosimat huvipuistot kuten Tukholman Gröna Lund ja Göteborgin Liseberg pysyvät suljettuina tänä kesänä. Suositut eläinpuistot kuten Kolmården ovat avoinna.

Yli 70-vuotiaiden koronarajoitukset sekä vanhainkotien vierailukielto ovat Ruotsissa voimassa toistaiseksi.