RS 25/17: När sommaren är som vackrast

Just nu är sommaren som allra vackrast. Den kommande helgen firar vi midsommar och den nordiska naturen visar sin uråldriga magi i den ljusa midsommarnattens skymning. Midsommaren är en nationalromantisk fest som är starkt förknippad med finskheten: bastubad, midsommardans, skimrande sjöar och vacker midsommarnatur …

Traditionella sverigefinska midsommarfester anordnas i Torshälla, Mariestad, Skinnskatteberg, Tranemo, Varpsund, Västerås och på många andra platser. Närmare information finns på vår tidnings annonssidor.

Många sverigefinländare tillbringar sin midsommar och semester i Finland där utbudet av sommarevenemang är stort. Många måste under sin vistelse även ta hand om olika arvsärenden och ärvda fastigheter och skogstomter.

Den sverigefinska sommaren är redan i full gång och utbudet av arrangemang är stort.
5 Folk Festival den 5 och 19 juli klockan 13.00–21.00 i Kungsträdgården i Stockholm bjuder på dans och musik för hela familjen.
Arja Saijonmaa är en av huvudartisterna 19.7. Båda dagarna lär danslärare Matti Alenius ut stegen i finsk tango.

Matti Alenius är även konstnärlig ledare för tangokarnevalen på Kärleksudden i Norrtälje den 5 augusti klockan 12–24. Även den finske tangokungen Sebastian Ahlgren medverkar i likhet med dansorkester Dynamo.

Augusti månad bjuder på många finska arrangemang. På nöjesparken Liseberg i Göteborg firar man lördagen den 12 augusti klockan 12.00–22.30 Finland 100 år i form av en glad jubileumsdag i dansens och musikens tecken. Programmet är arrangerat av danssällskapet Saanko luvan. Bland de medverkande finns dansorkestrarna Mr Cool och Darya & Månskensorkestern samt dansläraren Susa Matson.

I Stockholmsområdet hålls danskvällar i Varpsund under hela sommaren. I Värmland är de skogsfinska museerna öppna och många sverigefinska konstgallerier har sommarutställningar. Stockholms finska kyrka och andra församlingar anordnar konserter och andra evenemang under hela sommaren.
Närmare uppgifter om dessa finns att läsa inne i tidningen.

Redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen önskar er alla en skön, varm och vacker midsommar!