RS 25/16: Sommar och sol

Den kommande helgen firar vi åter midsommar som är ljusets, midnattsolens och fruktbarhetens högtid. Midsommaren är en nationalromantisk tradition med många finska inslag som midsommarbastu, midsommardans, glittrande sjöar och fager natur …

Den nordiska naturen är som allra vackrast, skogarna viskar i midsommarnattens skymning, de ljusa nätterna och naturen visar sin kraft och människorna njuter av en fest som är vår allra äldsta och mest älskade högtid som har firats i årtusenden i dessa trakter.

Midsommartraditionerna är mycket lika i Sverige och Finland.
Enligt gemensam praxis firas midsommardag alltid på den lördag som infaller mellan den 20 och 26 juni.

I båda länderna flaggar man under midsommaren. Midsommardagen är också den dag då Finland firar Finska flaggans dag. Midsommaren är den enda tidpunkt då det är tillåtet att flagga under hela natten och ändra fram till midsommardagens kväll klockan 21.

Den äldsta sverigefinska midsommarfesten äger rum i Torshälla.
Enligt en gammal tradition hissar man där redan för 59:e gången den finska flaggan klockan 9.00 på midsommaraftonens morgon.

Traditionella sverigefinska midsommarfester ordnas även i Mariestad, Skinnskatteberg, Tranemo, Varpsund, Västerås och flera andra orter som man kan läsa om på tidningens annonssidor.

Ett stort antal sverigefinländare åker på semester till Finland i midsommartid och många av dem stannar kvar över hela sommaren. I Finland deltar sverigefinländarna med stor iver i det stora utbudet av olika sommarevenemang. Mer om detta finns att läsa inne i tidningen.

Många sverigefinska semesterfirare kommer under resan till Finland även att få ägna sig åt mer allvarliga ärenden som till exempel arvsfrågor. Förvånansvärt många får också konstatera att de i och med ett arv blivit skogsägare i Finland.
Tidningen Ruotsin Suomalainens experter hjälper efter bästa förmåga dem i frågor som har med arv att göra.

Vi på redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen önskar alla våra läsare en trevlig midsommarhelg och soliga semesterdagar!