RS 25/21: Den sverigefinska sommaren 2021 är igång

Efter den stränga coronavintern är sverigefinländarna på väg att återuppta sina normala aktiviteter. De sverigefinska sommarevenemangen är nu igång igen. Begränsningarna lättades i början av juni och ytterligare lättnader har utlovats i början av juli.

En viktig nyhet för arrangörerna och deltagarna vid sverigefinska sommarevenemang är det faktum att det högsta antalet deltagare vid inomhusarrangemang höjdes i början av juni till 50 personer för sittande publik och till 500 personer vid utomhusarrangemang.

Under midsommarveckan arrangeras flera evenemang, bland annat karaoke i Bålsta på midsommardagen. Under sommarsäsongen arrangeras även Finlandsdagar, till exempel Finlandsdagarna i Norrtälje där man firar kommunens 400-årsdag den 18–19 september.

Det äldsta och största sverigefinska evenemanget, Axevalla sommar, äger rum den 13–15 augusti. Den traditionella finnkampen hålls i år på Stockholms Stadium den 4–5 september.

Östersjöfestivalen som är en konsertserie inom klassisk musik i Berwaldhallen som Esa-Pekka Salonen startade 2003 står på tur den 9–18 september.

I oktober uppträder Arja Saijonmaa i Malmö tillsammans med gruppen Mando Diao och Malmö symfoniorkester och den finska fixstjärnan Danny, dvs. Ilkka Lipsanen, underhåller sverigefinländarna i Borås 17.10.