RS 25/20: Suomi kumosi korona-poikkeuslait

Koronaviruksen vuoksi julistetut poikkeusolot päättyvät, kertoi Suomen hallitus maanantaina. Riitäviä edellytyksiä valmiuslain mukaisille toimivaltuuksille ei enää ole.

Suomen hallitus korostaa, että poikkeusolojen päättyminen ei tarkoita sitä, että epidemian uhka olisi ohi. Epidemiatilanne on Suomessa parantunut: sairaalahoidossa on tällä hetkellä 22 koronapotilasta, joista kolme tehohoidossa, ja maanantaina Suomessa ei raportoitu yhtään uutta koronasta johtuvaa kuolemantapausta.

Valmiuslaki ehti Suomessa olla voimassa kolme kuukautta. Se otettiin käyttöön maaliskuussa, kun koronatilanteen vakavuus alkoi käydä ilmeiseksi. Valmiuslain pykälät mahdollistivat mm terveydenhoitohenkilökunnan lomien siirtämisen, kiireettömään hoidon siirtämisen, sekä jo puretut Uudenmaan eristämisen ja koulujen sekä ravintoloiden sulkemisen.

Suomen hallitus lievensi viime viikon torstaina matkustamisen ja yleisötapahtumien rajoituksia. Norjaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan voi Suomesta maanantaista lähtien matkustaa vapaasti ilman karanteenia.

Sen sijaan Ruotsin osalta rajoitukset säilyvät suurimmaksi osaksi ennallaan. Tämä johtuu Suomen hallituksen mukaan Ruotsin epidemiatilanteesta. Ruotsissa asuvilla Suomen kansalaisilla on aina oikeus matkustaa Suomeen ja matkustaa sieltä pois.

Muiden maailman maiden osalta rajavalvonta Suomessa jatkuu, ja periaatteessa EU- ja Schengen-maihin sallitaan 14. heinäkuuta asti vain välttämättömänä pidetty rajaliikenne. Samoin EU:n ulkorajoilla kuten esimerkiksi Suomen ja Venäjän välisellä rajalla rajoitukset jatkuvat ainakin 14. heinäkuuta saakka.

Suomen hallitus tekee uusia päätöksiä rajaliikenteen rajoituksista seuraavan kerran juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Suomi lievensi viime viikolla myös yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia. Heinäkuun alusta lähtien saa järjestää ulkotilatapahtumia, joihin osallistuu yli 500 katsojaa. Tällöin vaaditaaan kuitenkin että katsomolohkot on eristetty toisistaan.

 

***

 

Ruotsi pidensi vanhainkotien vierailukieltoa
31. elokuuta saakka

Ruotsi pidentää vanhainkotien vierailukieltoa 31. elokuuta saakka, ilmoitti sosiaaliministeri Lena Hallengren (s) maanantaina.
Myös yli 70-vuotiaiden koronarajoitukset ovat voimassa toistaiseksi.

Kotimaanmatkailu Ruotsissa vapautui 13. keäkuuta alkaen oireettomien osalta, mutta koronavirustartuntojen estämiseksi annettuja ohjeita, kuten turvavälien pitämistä tulee noudattaa myös kesälomalla. Ulkomaanmatkailun osalta maaliskuussa annettu suositus ulkomaanmatkojen välttämisestä on voimassa 15. heinäkuuta saakka.

Ruotsin lukiot ja korkeakoulut saivat avata ovensa kesäkuun puolessa välissä. Kilpaurheilu saa myö jatkua 14. kesäkuuta alkaen, mutta tapahtumat järjestetään ilman yleisöä 50 henkilön maksimikokoontumissäännön vuoksi.