RS 25/19: Maa kallis isien – hyvää juhannusta

Kesä on Pohjolassa kauneimmillaan. Tulevana viikonloppuna vietetään valon ja keskiyön auringon juhlaa.

Ruotsinsuomalaisista juhannusjuhlista vanhin on Torshällan juhannusjuhla, siellä Suomen lippu nostetaan salkoon vanhan perinteen mukaisesti jo 62. kerran juhannusaaton aamuna klo 9.00.

Perinteisiä ruotsinsuomalaisia juhannusjuhlia vietetään myös Mariestadissa, Kolsvassa, Tranemossa, Varpsundissa ja Västeråsissa sekä monilla muilla paikkakunnilla, kuten lehden ilmoitussivut kertovat.

Keskikesän ikivanha valon ja hedelmällisyyden juhla on taitekohta, silloin aika pysähtyy ja lähtee kohden uutta. Pohjolan luonto kuiskii kauneimmillaan valoisan juhannusyön hämyssä ja ikivanha magiikka puhuu.

Juhannus on meidän kaikkein vanhin ja rakkain juhlapyhämme, jota täällä on vietetty vuosituhansien ajan, kauan ennen kuin nykyiset kansallispäivät otettiin käyttöön.

Juhannus on myös vahvasti kansallisromanttinen juhla, jossa moni asia kytkeytyy suomalaisuuteen: juhannussauna, juhannustanssit, kimmeltävät järvenselät, keskikesän luonnon kauneus, Suomen lippu –juhannuspäivä on Suomen lipun päivä.

Hyvin monet ruotsinsuomalaiset matkustavat juhannukseksi Suomeen.
Ruosuja harmittaa kruunun heikko kurssi, minkä vuoksi matkan hinta on huomattavasti edellisiä kesiä kalliimpi

Kruunun kurssi suhteessa euroon on alhaisimmillaan sitten finanssikriisivuoden 2008 ja tulee ennusteiden mukaan pysymään heikkona ainakin vuoden 2020 loppuun saakka.

Kuluttajille kruunun arvon heikkeminen tuntuu siten, että tuontiruokatavarat ja ennen kaikkea ulkomaanmatkat ovat kallistuneet. Vientiyrityksille heikko kruunu on mannaa, halventuneet ruotsalaistuotteet menevät kaupaksi euroalueella kuin kuumille kiville.

Syyllinen Ruotsin kruunun alamäkeen on Ruotsin keskuspankki, joka pyrkii kiihdyttämään inflaation kahden prosentin tasolle. Pankki pitää ohjauskorkonsa alhaisella tasolla ja estää näin kruunun vahvistumisen.

Mutta heikon kruunun linja ei ole pitkällä aikavälillä hyvää politiikkaa.
Sen edut ovat lyhytaikaisia, koska Ruotsin talouden perustekijät, kuten talouskasvu ja työllisyys ovat kunnossa.

Olisi syytä pyrkiä vakaisiin rahoitusoloihin, johon kuuluu muun muassa kansalaisten mahdollisuus matkustaa kohtuuhintaan toisiin euromaihin.

Mutta nyt ei murehdita valuuttakursseista vaan nautitaan keskikesän juhlasta – Ruotsin Suomalainen -lehti toivottaa kaikille lukijoille hyvää juhannusta!