RS 24/17: Finland i våra hjärtan

Semestersäsongen närmar sig och många sverigefinländare riktar färden mot sina gamla hemtrakter i Finland. Allt fler tillbringar dock sin semester hemma i Sverige.

Bastubad är en populär sommarsysselsättning bland finländarna.
Den finska rundradion Yle är intresserad av sverigefinländarnas bastubadande och vill gärna att de före slutet av juni månad skickar en bild på sin bastu och till exempel sitt midsommarbadande till adressen yle.uutiset@yle.fi.
Yle uppmanar alla som skickar bilder att berätta varför de har flyttat till Sverige, vilken typ av bastu de har och vilken badupplevelse deras bastu erbjuder.

Finland och Yle är i år även involverade i sverigefinländarnas dansaktiviteter.
Hulahula Suomi är ett program där man försöker få ett rekordstort antal människor runt om i världen att dansa till Robins nya låt Hulahula på midsommarafton klockan 21.00 svensk tid.
Man har fått in anmälningar från 130 midsommarfester i Finland och fyra utanför Finland, en av dem i Kolsva i Sverige.

På midsommarafton åker Yles TV1 runt och filmar olika tillställningar som man sammanställer till en fem timmar lång direktsändning från både små och stora midsommarfester.
På radion har Yle en åtta timmar lång radiosändning på samma tema.
Midsommarsändningarna kulminerar i en jättestor gemensam dans som sänds i både TV och radio.

Finländarna i Kolsva är inblandade i evenemanget och på midsommarafton den 23 juni roterar man i Kolsva Park på höfterna i Hulahulas takt.
Även i Kolsva försöker man få med så många deltagare som möjligt.

Telefonönskekonserten Puhelinlangat laulaa är ett av Yles äldsta program. Två gånger om året, på fredag kväll veckan före julafton och midsommarafton sänder man önskekonserten som en samsändning mellan länderna, i Finland via YLE och i Sverige via SR:s Sisuradio.

Fredagen den 16 juni klockan 17–20 har tidningen Ruotsin Suomalainens läsare åter en möjlighet att skicka sina hälsningar till släkt och vänner i Finland och framföra egna musikönskemål.
Man kan även skicka sin hälsning via e-post till puhelinlangat@sverigesradio.se. Sisuradios erfarna radioveteraner Soili Huokuna och Ismo Waronen är programledare för sändningen på den svenska sidan.