RS 24/22: Skövde on vuoden 2021 ruotsinsuomalainen kunta

Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta on valinnut Skövden vuoden 2021 ruotsinsuomalaiseksi kunnaksi.

Valtuuskunta motivoi päätöstä muun muassa sillä, että kunta on toiminut ja kehittänyt vähemmistötyötä vähemmistölain hengen mukaisesti ja erityisesti muun muassa sillä, että kunnassa on panostettu hoivahenkilökunnan samoin kuin myös lasten parissa työskentelevän henkilökunnan suomen kielen koulutukseen.

Suomen kielen taito on ansio, kun kunta hakee henkilöitä kunnan hoiva-alan ja opetustyöhön. Skövdessä avattiin lisäksi vuoden 2021 aikana kaksi vanhustenhoivaosastoa, joissa on suomenkielinen henkilökunta.

Uuden vuoden ruotsinsuomalaisen vähemmistökunnan palkitsemisjuhla pidettiin juhlavissa puitteissa Haningessa viime viikon torstaina. Seremoniat Skövden kunniaksi järjesti vuoden 2020 vähemmistökunta Haninge.

Haningen kunnanneuvos Petri Salonen sanoi juhlapuheessaan, että monella kunnalla olisi aihetta ottaa mallia Haningen ja Skövden kuntien vähemmistösuunnitelmista ja niiden toteutumisesta. Kunnissa uskotaan vahvasti, että suomenkielisille palveluille tulee olemaan tarvetta tulevina vuosina.