RS 24/21: Siellä valkolatva tuomi…

Monet ruotsinsuomalaiset ovat lähdössä kesäksi Suomeen.
Nyt Suomeen pääsee myös koronarokotustodistuksella, mutta rokote on otettava vähintään kolme viikkoa ennen matkaa. Laivaan pääsee myös kun on todistus siitä, että on saanut yhden koronarokoteannoksen vähintään 21 päivää ennen matkaa. Terminaalissa riittää, kun näyttää rokotuskortin, mutta perillä Suomessa voi vielä joutua koronatestiin, joka on ilmainen.

Finnair ja laivavarustamot Tallink Silja, Viking Line ja Wasaline hyväksyvät yhden rokotteen koronatodistuksen Suomeen matkustavilta 8. kesäkuuta lähtien. Rokote
tulee olla Maailman terveysjärjestön tai Euroopan lääkeviraston hyväksymä ja rokotteen tulee olla otettu vähintään 21 päivää ennen matkaa.

Rokotetodistuksesta tulee käydä ilmi asiakkaan nimi, syntymäaika, rokotteen nimi ja rokotteen antamispäivä ja -paikka ja todistuksen myöntäjä. Laivaan pääsee myös negatiivisella korkeintaan 72 tuntia vanhalla koronatodistuksella tai todistuksella sairastetusta koronavirusinfektiosta.

Pohjoisessa kaikki Suomeen menijät testataan rajalla. Testauspakko sekä Torniossa että koko Suomen länsirajalla tarkoittaa sitä, että henkilöltä kysytään testitodistusta ja sen puuttuessa ohjataan testiin.
Tämä on johtanut jopa parin tunnin jonoihin rajalla Torniossa, missä testausta tehdään vuorokauden ympäri. Myös tuloksen saaminen voi kuormituksesta johtuen kestää pidempään, jopa seuraavaan vuorokauteen.
Rajalle ei tarvitse jäädä tulosta odottamaan, vaan sen saa joko puhelimeen tai sähköpostiin.

Suomen kansalainen ja Suomen kansalaisen kanssa maahan saapuva perheenjäsen ovat oikeutettuja tulemaan Suomeen.
Muilta tulijoilta vaaditaan pätevää syytä, kuten sukulaisten tapaamista tai kiinteistön omistusta.

Kansalaisuudesta riipppumatta Suomeen saapuvalta vaaditaan Torniossa korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos tai näyttää korkeintaan kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronasta. Muussa tapauksessa henkilö ohjataan testiin. Lisäksi häntä koskee kehotus omaehtoisesta karanteenista, joka raukeaa, jos henkilö käy kolmen vuorokauden kuluttua ottamassa uuden testin, joka sekin näyttää negatiivista, tai jos henkilö palaa ko ajan sisällä takaisin Ruotsiin.