RS 24/21: Mot gamla hemlandet…

Många sverigefinländare planerar att åka till Finland under sommaren. Nu är det möjligt att resa in i Finland även om man kan visa ett vaccinationsintyg, men vaccinet måste ha tagits minst tre veckor före resan. Man är välkommen ombord om man kan visa ett intyg om att man har fått en dos coronavaccin minst 21 dagar före resan. Det räcker att visa upp ett vaccinationskort i terminalen, men väl framme i Finland kan man trots allt få genomgå ett coronatest som är gratis.

Från den 8 juni godkänner Flygbolaget Finnair och rederierna Tallink Silja, Viking Line och Wasaline att den som reser till Finland har ett vaccinationsintyg för en vaccindos. Vaccinationen måste ha skett minst 21 dagar före resan och vaccinet måste vara godkänt av Världshälsoorganisationen eller Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Vaccinationsintyget ska innehålla uppgift om personens namn, födelsetid, vaccinets namn, tid och plats för vaccinationen samt uppgift om vem som har utfärdat intyget. Man får även gå ombord om man har ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt eller ett intyg om genomgången coronavirusinfektion.

I norra Finland testas samtliga resenärer vid gränsen. Testtvånget i såväl Torneå som längs Finlands västgräns innebär att man blir tillfrågad om ett testintyg och att man blir hänvisad till testning om man saknar ett sådant intyg.

Detta har resulterat i köer på upp till två timmar vid gränsen i Torneå där tester utförs dygnet runt. Vid hög belastning kan svaret dröja ännu längre, ända till nästa dygn.

Man behöver inte stanna vid gränsen och vänta på resultatet utan svaret skickas till ens telefon eller e-postadress.

Den som är finsk medborgare eller familjemedlem som reser till Finland tillsammans med en finsk medborgare har rätt till inresa.

Övriga resenärer måste ha giltigt skäl som till exempel att de ska träffa släktingar eller att de äger en fastighet i Finland.

Oberoende av medborgarskap krävs det att resenärer som reser till Finland genom Torneå måste visa upp ett högst 72 timmar gammalt negativt testresultat eller ett intyg om att man har haft corona under de senaste sex månaderna. I annat fall blir man hänvisad till testning. Dessutom blir man uppmanad att sätta sig i självkarantän som man dock slipper om man tre dygn senare genomgår ett nytt test som också är negativt eller om man återvänder till Sverige inom samma tid.