RS 24/20: Sverige öppnar upp under helgen

Restriktionerna för resor i Sverige minskar. Det är åter fritt fram att resa i landet från den 13 juni.

Begränsningarna för symtomfria personer hävs när det gäller resor inom Sverige men resenärerna påminns dock om anvisningarna för hindrande av smittspridning och om vikten av skyddsavstånd även under semestern.

Resorna i sig utgör inte någon risk men beteendet under resorna gör det. Om antalet smittade åter ökar kommer man att införa nya restriktioner.

Semesterperioden närmar sig och svenskarna är nöjda med att de får resa till sina sommarstugor utan begränsningar. Slopandet av restriktioner i Sverige är en god nyhet för inhemska turistmål och campingplatser.

Till barnfamiljernas besvikelse hålls de stora nöjesparkerna som Gröna Lund och Liseberg samt andra motsvarande turistmål som Skara Sommarland tills vidare stängda på grund av att folksamlingar på över 50 personer inte är tillåtna.

Myndigheterna har inte gett några nya råd om svenskarnas utlandsresor men rekommendationen från mars månad om att svenskarna bör undvika utlandsresor gäller till den 15 juli. Många europeiska länder har stängt sina gränser för svenska turister åtminstone tills vidare.

Finska medborgare som är bosatta i Sverige är alltid välkomna till Finland. De har grundlagsskyddad rätt att återvända till Finland och att lämna landet.

Den svenska regeringen meddelade redan för två veckor sedan att landets gymnasieskolor och högskolor får öppna sina dörrar i mitten av juni.

Tävlingsidrott är också tillåten i Sverige från den 14 juni.

Elitserien i fotboll för herrar inleds samma dag medan elitserien för damer startar den 27 juni.

Matcherna måste spelas utan publik eftersom det endast får finnas maximalt 50 personer på plats vid matcherna.

Besöksförbudet i äldreboenden och coronabegränsningarna för personer över 70 år gäller tills vidare. Riskgrupperna bör undvika platser med mycket folk och de bör också begränsa sina fysiska kontakter.

 

***

 

Finland öppnade upp i början av juni

Den finska regeringen höll en presskonferens för en dryg timme sedan. Museer, nöjesparker, restauranger, caféer, simhallar, friluftsbad och allmänna bastur, fritidslokaler, sommarläger, idrottstävlingar, teatrar, bibliotek och kulturhus öppnade sina dörrar med vissa begränsningar den 1 juni.

Utomhusarrangemang för över 500 deltagare är tillåtna från juli månad.

Idrottsarrangemang är åter tillåtna för maximalt 500 personer inklusive idrottarna och publiken. Publikgränsen för andra allmänna sammankomster är 50 personer.

Resor i Finland är tillåtna men finländarna rekommenderas att undvika att resa till utlandet. Resorna till Baltikum, Danmark, Norge och Island är tillåtna från den 15 juni, men begränsningarna är kvar när det gäller resor till Sverige.

De finska hotellen tar åter emot gäster från juni månads början.

Den som återvänder till Finland rekommenderas fortfarande att leva i självvald karantän i två veckor.