RS 24/20: Ruotsi avautuu viikonloppuna

Ruotsi helpottaa asukkaidensa matkailua kotimaassa. Matkailu Ruotsissa vapautuu 13. kesäkuuta alkaen.

Rajoitukset puretaan oireettomien osalta, mutta kotimaassa matkailevia kuitenkin muistutetaan koronavirustartuntojen estämiseksi annettujen ohjeiden, kuten turvavälien pitämisen tärkeydestä myös kesälomalla.

Matkustaminen itsessään ei ole riski, vaan se, kuinka matkalla käyttäydytään. Jos tartuntojen määrä lähtee uudelleen nousuun, rajoituksia asetetaan jälleen.

Kesälomakausi alkaa kohta, ja ruotsalaiset ovat mielissään, kun saavat vapaasti matkustaa kesämökeilleen. Kotimaan matkailukohteille ja leirintäalueille rajoitusten poistaminen on hyvä uutinen.

Mutta lapsiperheiden murheeksi suuret huvipuistot, kuten Gröna Lund ja Liseberg ja sekä muut vastaavat kohteet kuten esimerkiksi Skara Sommarland ovat 50 hengen kokoontumisrajoituksen vuoksi toistaiseksi suljettuja.

Ruotsalaisten ulkomaanmatkailun osalta ei viranomaisilta ole tullut uusia ohjeita, ja maaliskuussa annettu suositus ulkomaanmatkojen välttämisestä on voimassa 15. Heinäkuuta saakka. Monet Euroopan maat ovat sulkeneet ovensa ruotsalaisturisteilta ainakin toistaiseksi.

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset ovat aina tervetulleita Suomeen, heillä on perustuslain takaama oikeus palata Suomeen ja lähteä maasta.

Hallitus ilmoitti jo kaksi viikkoa sitten, että Ruotsin lukiot ja korkeakoulut saavat jälleen avata ovensa kesäkuun puolessa välissä.

Kilpaurheilu saa myös Ruotsissa jatkua 14. kesäkuuta alkaen.
Jalkapallon miesten pääsarjan pelit saavat alkaa jo silloin, naisten pääsarjassa voidaan aloittaa 27. kesäkuuta.
Ottelut joudutaan pelaamaan ilman yleisöä, kun tapahtumissa saa olla maksimissaan 50 henkilöä.

Mutta vierailukielto vanhustentaloissa sekä yli 70-vuotiaiden koronarajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Riskiryhmään kuuluvien tulee välttää paikkoja, joissa on paljon ihmisiä koolla sekä rajoittaa fyysisiä kontakteja.

 

***

 

Suomi avautui kesäkuun alussa

Suomen museot, huvipuistot, ravintolat ja kahvilat, uimahallit, maauimalat, yleiset saunat, harrastustilat ja kesäleirit, teatterit, kirjastot ja kulttuuritalot avasivat ovensa tietyin rajoituksin 1. kesäkuuta.
Urheilutapahtumat ovat jälleen sallittuja, niissä kokoontumisrajoitus on 500 henkeä, urheilijat ja yleisö mukaan laskien. Muiden julkisten kokoontumisten raja on 50 henkeä.
Suomen kotimaanmatkailu on vapautettu, mutta vapaa-ajan matkoja ulkomaille kehotetaan välttämään. Viroon suomalaiset saavat matkustaa ilman karanteenimääräyksiä. Suomen hotellit alkoivat jälleen ottamaan majoittujia vastaan kesäkuun alussa.
Suomeen palaajia suositellaan edelleen pysymään kahden viikon omaehtoisessa karanteenissa.