RS 23/18: Ajankohtaista vähemmistöpolitiikasta

Ruotsi ei ole hoitanut velvollisuuksiaan vähemmistöjä kohtaan, sanoi Ruotsinsuomalaisen valtuuskunnan vastavalittu puheenjohtaja Martti
Paananen RS-lehden haastattelussa viime viikolla.
Hän viittasi haastattelussa kirjelmään, jonka ovat 22.5. allekirjoittaneet Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta, Ruotsinsuomalaisten keskusliitto, tornionlaakson edustajat sekä nuorisojärjestöt ja ruotsinsuomalaisten eläkeläisten keskusliitto.

Järjestöt moittivat Ruotsin hallitusta siitä, ettei se ole tavoitteista huolimatta hoitanut lupaamaansa 40 miljoonan kruunun lisärahoitusta vähemmistörahoihin.
Järjestöt haluavat myös tehostaa vähemmistölain valvontaa. Yksi mahdollisuus on perustaa kokonaan uusi viranomainen asiaa hoitamaan. Nyt valvonnasta vastaa Tukholman lääninhallitus. Uuden vähemmistölain on määrä astua voimaan ensi vuoden alusta lukien. Siinä on parannuksia muun muassa koulun osalta nykyiseen lakiin verrattuna.

Ensimmäinen ruotsinsuomalainen vaalipaneeli 2018 pidettiin viikko sitten Tukholman ruotsinsuomalaisella koululla. Paikalla olivat viiden valtiopäiväpuolueen (s, v, m, c, kd) ja feministipuolueen (fi) edustajat.
Maan suurimman kielivähemmistön asia on tärkeä valtiopäiväpuolueille ja lisää vaalipaneeleja on tulossa, kun vaalit lähestyvät. Niistä voi lukea lisää Ruotsin Suomalainen-lehdestä.

Lehti aloittaa tällä viikolla ruotsinsuomalaisten valtiopäiväehdokkaiden haastattelusarjan. Sarjan aloittaa tämän viikon lehdessä maltillisen kokoomuksen eli moderaattien valtiopäiväehdokas Kristiina Katajikko. Tulevina viikkoina RS-lehti julkaisee eri valtiopäiväpuolueiden näkyvien ruotsinsuomalaisten ehdokkaiden haastatteluja parlamentaarisen tasapuolisuuden periaatteen mukaan.

Valtiopäivä- maakäräjä- ja kunnallisvaalit ovat 9. syyskuuta, ennakkoäänestys alkaa jo 22. elokuuta. Ruotsinsuomaisia ehdokkaita löytyy iso joukko kaikkien puolueiden listoilta kaikkialla maassa.