RS 23/16: Suomalaismetsissä tapahtuu

Perinteistä Finnstigen-päivää vietetään jälleen Hälleforsin Bredsjön ulkoilmamuseolla 18. kesäkuuta musiikin, kansanlaulujen ja kilpailujen merkeissä.

Luontoelämyksiä ja mukavaa yhdessäoloa sisältävä päivä huipentuu Finnstigen-musikaaliin, johon on koottu parhaita paloja menneiden vuosien näytelmistä.

Finnstigenin kulttuuriviikkoa vietetään samassa paikassa elokuun 1.-5. päivinä, ohjelmassa on muun muassa esitelmä Finnstigenin historiasta, perinneruokia ja metsäsuomalaiskonsertti.

Finnstigen-ulkoilmamuseo on ollut toiminnassa jo 33 vuoden ajan.
Toimintaa pyörittää Finnstigen-yhdistys, jonka vetäjät ovat paikallisia ruotsinsuomalaisia kulttuurivaikuttajia. Yhdistyksen tehtävä on Finnstigen –ulkoilmamuseon ylläpitäminen ja kehittäminen sekä metsäsuomalaisperinnettä vaalivien tapahtumien järjestäminen.

Värmlannista löytyy myös toinen metsäsuomalaiskeskus. Se on vuonna 2014 Torsbyn Lekvattnetissa avattu Finnskogscentrum. Sitä ylläpitävät Värmlannin museo ja Torsbyn kunta. Keskuksessa on suomalaismetsien historiasta, elämästä ja siirtolaisuudesta kertova näyttely.

Suomalaismetsien kulttuuriperintö on ruotsinsuomalaisille erittäin tärkeä asia.
Metsäsuomalaiset olivat 1600-1800–luvulla Savosta ja Pohjois-Hämeestä Keski-Ruotsin metsiin, mutta myös Norjan puolelle muuttaneita suomalaisia uudisraivaajia ja kaskenpolttajia.

1800-luvun alussa suomen kieltä puhuvia metsäsuomalaisia asui yli sadassa Keski-Ruotsin pitäjässä, yhteensä yli 50 000 henkeä, eniten Värmlannissa.

Ruotsinsuomalaisten päivää vietetään vuosittain 24. helmikuuta metsäsuomalaisia 1800-luvulla tutkineen Kaarle Akseli Gottlundin syntymäpäivän muistoksi.

Värmlannissa kesä on kauneimmillaan ja suomalaismetsät museoineen ovatkin jokaiselle ruotsinsuomalaiselle suositeltava tutustumis – ja kesälomamatkailukohde.

Finnstigen-päivä Hälleforsin ulkoilmamuseolla
Bredsjössä 18. kesäkuuta klo 10.00 alkaen.
Ohjelmassa tervanpolttoa klo 10.00, kansanlaulukirkko klo 11.00, Finnstigen-musikaali klo 13.00. Kilpailuja, kioski, paja avoinna.

Finnstigen-kulttuuriviikko elokuun 1.-6. päivä:
Finnstigen-historiaa, perinneruokaa, metsäsuomalaiskonsertti, musikaali, pajapäivä, käsitöitä, matkamuistoja ym.

Lisätietoja: Matti Nylund 076-341 68 36, Osmo Holappa 070-654 00 10,
www.friluftsmuseetfinnstigen.se