RS 23/24: Suomalaismetsien kulttuuriperintö

Torstaina 6. kesäkuuta vietetään jälleen Ruotsin kansallispäivää. SVT lähettää perinteisesti kansallispäivän pääjuhlan, jossa kuningasperhe on läsnä, suorana lähetyksenä Skansenin Sollideniltä.

Skansenilla on kansallispäivän juhlinnassa monena vuonna nähty myös ruotsinsuomalaista väriä ja ohjelmaa. Suomalaiset ovat tärkeä osa Ruotsin historiaa. Ensimmäiset ruotsinsuomalaisia koskevat merkinnät löytyvät historiankirjoista 1200-luvun alkupuolelta eli lähes tuhannen vuoden takaa.

Merkkejä ruotsinsuomalaisten pitkästä historiasta on säilynyt myös jälkipolville. Esimerkiksi suomalaismetsien kulttuuriperintö on ruotsinsuomalaisille hyvin tärkeä asia. 1600-1800-luvuilla suomen kieltä puhuvia metsäsuomalaisia asui yli sadassa Keski-Ruotsin pitäjässä, eniten Värmlannissa.

Perinteiset Finnstigenin metsäsuomalaispäivät järjestetään jälleen 3.–4. elokuuta. Niiden aikana yleisöllä on mahdollisuus tutustua metsäsuomalaisten historiaan, elämäntapoihin, rakennuksiin ja kulttuuriin.

Metsäsuomalaisten elämästä ja historiasta kertova ulkoilmamuseo Finnstigen Hälleforsin Bredsjössä viettää 40-vuotisjuhliaan 31. elokuuta.