RS 23/20: Suomi avautui

Suomi avautui maanantaina. Museot, huvipuistot, ravintolat ja kahvilat, uimahallit, maauimalat ja yleiset saunat, harrastustilat ja kesäleirit, urheilukilpailut, teatterit, kirjastot ja kulttuuritalot avasivat ovensa tietyin rajoituksin.

Suomessa ravintolat ovat olleet kiinni lähes kaksi kuukautta. Nyt asiakkaiden määrää sisällä pitää vähentää puoleen normaalista, rajoitus ei koske terasseja.

Urheilutapahtumissa kokoontumisrajoitus on 500 henkeä, tähän lasketaan sekä urheilijat että yleisö. Muiden julkisten kokoontumisten yleisöraja on 50 henkeä.

Matkustamisen osalta kotimaanmatkailu ja mökkeily on Suomessa vapautettu, mutta vapaa-ajan matkoja ulkomaille kehotetaan välttämään. Viroon suomalaiset saavat matkustaa ilman karanteenimääräyksiä. Suomen hotellit alkavat kesäkuussa jälleen ottamaan majoittujia vastaan.

Suomeen palaajia suositellaan edelleen pysymään kahden viikon omaehtoisessa karanteenissa. Kyseessä on suositus, jonka rikkomisesta ei rangaista. Suomen kansalaisilla on aina oikeus palata Suomeen ja oikeus lähteä maasta.

Ruotsissa koronavirusrajoitukset ovat olleet lievempiä kuin Suomessa. Ruotsin hallitus ilmoitti viime viikolla, että lukiot ja korkeakoulut saavat jälleen avata ovensa kesäkuun puolessa välissä ja syyslukukaudella palataan normaaliin opiskelurutiiniin.

Kilpaurheilu voi Ruotsissa jatkua 14. kesäkuuta alkaen, ja niinpä esimerkiksi miesten jalkapallon pääsarjan pelit voivat alkaa jo silloin. Naisten pääsarjassa kausi voidaan aloittaa 27. kesäkuuta. Ottelut pitää pelata ilman yleisöä, kun ottelutapahtumissa saa olla maksimissaan 50 henkilöä.

Ruotsalaisten kesälomamatkailun osalta viranomaisten ohjeet ovat vielä auki. Monet Euroopan maat, kuten Tanska ja Kreikka, ovat ilmoittaneet etteivät ruotsalaiset turistit ole ainakaan vielä tervetulleita. Kotimaa tulee joka tapauksessa olemaan tämän kesän päämatkakohde useimmille ruotsalaisille.

Ruotsi pitää yli 70-vuotiaiden koronarajoitukset voimassa toistaiseksi. Ohjeiden mukaan riskiryhmään kuuluvien tulee välttää paikkoja, joissa on paljon ihmisiä koolla sekä rajoittaa fyysisiä kontakteja.