RS 23/20: Finland öppnar upp

Finland öppnades upp på måndag. Museer, nöjesparker, restauranger och caféer, simhallar, friluftsbad och allmänna bastur, fritidslokaler och sommarläger, idrottstävlingar, teatrar, bibliotek och kulturhus har öppnat sina dörrar med vissa begränsningar.

I Finland har restaurangerna varit stängda i närmare två månader.

Antalet gäster inne i restaurangerna måste nu dras ner till hälften av det normala. Begränsningen gäller inte utomhusserveringar.

Vid idrottsevenemang är antalet personer begränsat till 500 personer inklusive idrottarna och publiken. Publikgränsen för andra allmänna sammankomster är 50 personer.

När det gäller resor tillåter man nu resor i det egna landet och till sommarstugan, men finländarna avråds från att resa till utlandet. Finländarna får resa till Estland utan några karantänsbestämmelser. De finska hotellen börjar åter ta emot gäster i juni.

Den som återvänder till Finland rekommenderas fortfarande att leva i självvald karantän i två veckor. Detta är en rekommendation som inte är förenad med något straff. Finska medborgare har alltid rätt att återvända till Finland och likaså rätt att lämna landet.

I Sverige har coronabegränsningarna varit mindre än i Finland. Den svenska regeringen meddelade i förra veckan att gymnasieskolorna och högskolorna åter öppnar sina dörrar i mitten av juni och att man kommer att återgå till normala studierutiner vid höstterminens början.

Tävlingsidrott kan komma igång i Sverige från den 14 juni och till exempel matcherna i herrallsvenskan kan komma igång då. I damallsvenskan inleds säsongen den 27 juni. Matcherna måste spelas utan publik eftersom det endast får finnas maximalt 50 personer på plats vid matcherna.

Det är fortfarande inte klart med myndigheternas anvisningar om svenskarnas semesterresor. Många europeiska länder, till exempel Danmark och Grekland har meddelat att svenska turister åtminstone i nuläget inte är välkomna till dessa länder.  Det egna landet kommer i vilket fall som helst att vara det huvudsakliga semestermålet för de flesta svenskarna.

Coronabegränsningarna för personer över 70 år gäller tills vidare i Sverige. Enligt anvisningarna bör personer som ingår i riskgruppen undvika platser med mycket folk och begränsa sina fysiska kontakter.